Negativa(c) dana
0

Povratak Miroslava Lajčaka na mjesto vlastitog zločina

Sarajevo-x.com
Kada je tadašnji visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu dobio ponudu iz svoje domovine da preuzme funkciju šefa slovačke diplomatije, nije se puno premišljao: kofere je pakovao na putu ka aerodromu, a upućeni kažu kako je u toj brzini (odlaska) zaboravio pokupiti veš sa štrika.

Nešto ranije Lajčak je stavio potpis na odluku o smjeni Milorada Dodika sa pozicije premijera Republike Srpske. Razlog je bio što je eresovski lider krenuo u otvoreni rat sa međunarodnom zajednicom odbijajući da prihvati odluku o izmjeni poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH.

Vozovi su u Republici Srpskoj pet do dvanaest stali kao solidarnost sa Dodikom a Lajčaku u inat, a Slovak koji je nadgledao crnogorski referendum za nezavisnost, čekao je da se sve evropske države slože sa smjenom. Telefon, poznato je, Lajčaku nikad nije pozvonio, odluka je poderana, Dodik je shvatio da može kako hoće, pa Lajčaku nije preostalo ništa nego da sa Miletom od Laktaša - nazdravi!

Mnogi će se sjetiti kako je dugo trajala potraga za Lajčakovim nasljednikom čija je prva izjava na mjestu slovačke diplomatije bila kako njegova zemlja neće priznati Kosovo. Na koncu smo dobili moralno besprijekornog Valentina Inzka koji nije ni pokušao da stane ukraj eresovskom secesionizmu, niti se počešao na ispade koje su počeli pokazivati i mali trećerazredni politički lokalci od Bosanskog Novog do Foče.

I sad, nakon svega, iz Bruxellesa stiže informacija kako je Miroslav Lajčak vrlo ozbiljan kandidat za jednog od šest pomoćnika Catherine Ashton i to upravo za Zapadni Balkan!

Visoka predstavnica za vanjske poslove dosad je vrlo korektno vodila politiku Evropske unije spram BiH. Ako se informacije o Lajčakovom imenovanju pokažu tačnim, bit će mnogo teže.

Karijerista kojeg krasi politički kukavičluk naprosto isuviše se kompromitirao da bi mogao svrsishodno i korisno savjetovati ikoga. Osim, možda, Borisa Tadića?