{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povratak Amerike na Balkan kao u 90-im malo vjerovatan

F
2.9.2008. u 11:33
0
1
Povratak Amerike na Balkan kao u 90-im malo vjerovatan
0
Povratak Amerike na Balkan kao u 90-im malo vjerovatan
Nova administracija u Bijeloj kući, bez obzira na to da li će biti demokratska ili republikanska, morat će da rješava velike probleme na Bliskom istoku, posebno rat u Iraku i problem Afganistana, tako da je povratak američke vanjske politike na Balkan na način na koji je bila uključena 90-ih godina malo vjerovatan.
Ovo je danas izjavio Feni član Vanjskopolitičke inicijative BiH, bivši ambasador naše zemlje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku Mirza Kušljugić, upitan za procjenu američke politike prema regionu i BiH nakon predstojeće promjene u Bijeloj kući, bez obzira na to da li će pobijediti republikanac John McCain sa svojim kandidatom za potpredsjednicu Sarah Palin ili demokrata Barack Obama s potpredsjedničkim kandidatom senatorom Johnom Bidenom.

Kušljugić je rekao da je očigledno da je američka vanjska politika u proteklo vrijeme bila fokusirana na Irak i Bliski istok u cjelini te da je na neki način na Balkanu došlo do smanjenja interesa administracije predsjednika Georgea Busha, premda je ta administracija odigrala veliku ulogu u podržavanju proglašenja nezavisnosti Kosova.

- Međutim, sigurno je da bi Amerikanci voljeli da se proces stabilizacije Balkana, prije svega u sklopu proširenja NATO-a završi, i u tom kontekstu i Obamin i McCainov tim imaju ljude koji poznaju Balkan, naglasio je on.

Kušljugić podsjeća da je senator Biden bio izuzetno uključen u sve što se dešavalo u BiH i jugoistočnoj Evropi 90-ih godina, dok je republikanski kandidat McCain posjetio BiH 2002. godine, tako da i on poznaje situaciju na Balkanu.

- Možda mala prednost što se tiče ambicija za značajniji angažman u jugoistočnoj Evropi se može dati demokratima, čiji je najveći vanjskopolitički uspjeh za vrijeme Clintonove administracije bilo zaustavljanje rata u BiH, kazao je Kušljugić.

Smatra da bi se, vjerovatno, intenzivnije angažiranje u završavanju i stabilizaciji procesa te većoj podršci Evropskoj uniji u integriranju ovog područja u EU, ne samo s ekonomskog nego i sigurnosnog aspekta, moglo očekivati od demokrata. Međutim, ijedna i druga administracija trebalo bi da imaju veću pažnju prema Balkanu od Bushove administracije koja se samo sporadično bavila ovim područjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: