Podizanje svijesti
3

Povodom mjeseca borbe protiv raka grlića materice u Think Pink Centru se organizuju Dani otvorenih vrata

S. Š.
Mjesec januar obilježava se kao mjesec borbe protiv raka grlića materice, bolesti od koje svake godine umre više od 300.000 žena u svijetu. Cilj je skretanje pažnje na opasnosti ovog karcinoma, kao i na velike mogućnosti ranog otkrivanja i prevencije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 12 posto smrtnosti kod žena izazvano je ovim oblikom raka. Uz odgovarajuće prventivne preglede, vakcinaciju i liječenje, rak grlića materice se u velikoj mjeri može spriječiti ili potpuno izliječiti.

Organizacija "Think pink - zajedno smo jedno" prepoznala je važnost i potrebu da se pruži podrška, pomoć i ponudi edukacija kako oboljelim ženama tako da se i podiže svijest o problematici ginekoloških karcinoma. Pacijentice koje se susreću sa bolešću uz liječenje nisu imale nikakve dodatne usluge vezane za psihosocijalnu podršku te smo odlučili da dio svojih aktivnosti posvetimo i njima.

U Think pink Centru tako je već održano okupljanje pacijentica oboljelih od ginekoloških karcinoma na kojem smo govorili o njihovim potrebama, te smo za neke od njih već obezbijedili određene usluge što namjeravamo dodatnim aktivnostima proširivati u narednom periodu.

Tako ćemo u ovom mjesecu, koji je i na globalnom nivou posvećen podizanju svijesti o raku grlića materice, organizirati važne aktivnosti među kojima su razgovor sa onkologom Nailom Mahić, 22. januara, edukacija i radionica za mlade, bit će organizirana 27. januara, a predavanje citologa Nine Jurić zakazano je za 30. januar.

Sve aktivnosti su besplatne i počinju u 17 sati u Think pink Centru koji se nalazi na adresi Trg fra Grge Martića 4/II kod Katedrale. Prijave su putem broja +387 66 000 335.

Mjesec januar posvećen je podizanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti.

Rak grlića materice predstavlja jedan od rijetkih tipova karcinoma koji se može dijagnostikovati, spriječiti i liječiti na vrijeme.