BiH
814

Povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića održan biciklistički maraton Bihać-Sarajevo

Klix.ba
Sutra se navršava 13. godina od smrti prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

U znak sjećanja na Izetbegovića, već treću godinu biciklisti iz Bihaća prelaze 310 km dugu etapu kako bi odali počast prvom predsjedniku. Trinaest učesnika maratona stigli su danas u poslijepodnevnim satima u Sarajevo i uspješno okončali ovogodišnji maraton. Najstariji učesnik maratona je 74- godišnji Ekrem Zukić. Po dolasku u Sarajevo, biciklisti su obišli mezar Izetbegovića na Kovačima i minutom šutnje te učenjem Fatihe odali počast .

Treći biciklistički maraton "Alija Izetbegović" organizovao je rekreativno biciklistički klub "Japod" iz Bihaća u saradnji sa Muzejom "Alija Izetbegović".

"Krenuli smo u ponedjeljak i put je imao dvije etape: Bihać-Jajce i Jajce-Sarajevo. Večeras smo ovdje treći put i ovo postaje tradicija, vjerujemo da će se broj biciklista povećavati iz godine u godinu. Veoma smo sretni i ponosni jer je čast i privilegija voziti ovaj maraton i suosjećati sa svim istinskim patriotama ove zemlje. Vrijeme nas je poslužilo, ovaj put smo stigli najbrže do sada. Naše poštovanje prema predsjedniku je veliko. Predsjednik je često dolazio u Bihać, volio je Bihać, a i Bihać je volio njega", rekao je Ahmet Alibabić jedan od učesnika maratona.

Učesnici maratona će u srijedu će u 11 sati u sklopu programa obilježavanja 13. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, položiti cvijeće na njegov mezar na Kovačima.