BiH
3

Povodom Dana žena: U Zenici organizovana dobrovoljna akcija darivanja krvi žena

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Samo deset posto žena su darovatelji krvi na Odjelu za transfuzologiju Kantonalne bolnice Zenica, a upravo to je bio povod da se povodom Dana žena organizuje akcija dobrovoljnog darivanja krvi žena grada Zenice.

Crveni križ Zenice i uredništvo serijala emisije "Budimo odlučnije" koja se emitira na televiziji Zenica organizatori su današnje akcije darivanja krvi koja još uvijek traje. Za dva sata akcije na odjel transfuziologije javilo se 13 osoba, od čega pet žena.

U razgovoru za Klix.ba Zeničanka Vildana Dedić danas je došla sa suprugom da donira krv.

"Do sada sam krv darivala četiri puta. Prvi put je to bilo dok sam bila student, a namjeravala sam doći u ovom mjesecu da doniram ponovo, a današnja akcija me ubrzala i drago mi je zbog toga", izjavila je Dedić.

Samo deset posto žena su donatorice krvi, iako je danas u bolnici od 13 donatora bilo pet žena, brojka je još uvijek mala.

"Interesantno je da tako mali broj žena su darivateljice krvi, a znamo koliko ona znači svima nama. Žalosno je kada neko oboli, onda zovemo da se donira krv. Najveće bogatstvo bi bilo kada bi bolnica imala dovoljne rezerve krvi, a ja se kao žensko osjećam odlično nakon ovog dobrog djela", dodala je Dedić.

Podršku u današnjoj akciji dao je i njen suprug, a naša sagovornica je istakla da će pozvati svoje kolegice da doniraju krv.

"Moj suprug je danas došao sa mnom, prošli put nije mogao dati krv, a danas smo zajedno to uradili i ovo će biti naša praksa samo ako nas zdravlje posluži. Svakako pozvat ću i svoje kolegice da urade to isto", zaključila je Dedić.

Mirela Hodžić, tehnički sekretar Crvenog križa grada Zenice,

"Akcija će trajati do 13 sati i još nije kasno da broj darivateljica krvi bude veći. Imamo dovoljan broj akcija, ali postoji dosta mitova o dobrovoljnom darivanju krvi i vidimo kakva je situacija. Jedan od toga je da se krv mora davati do kraja života, da se uzimaju velike količine i drugo, a prava istina je da je darivanje krvi kratki proces koji može nekome spasiti život", kazala je Hodžić.

Akcija darivanja krvi na Odjelu za tranafuziju trajat će danas do 13 sati.