U Krajinu došli brojni fotografi
0

FOTO / Povodom Dana Une organizovani Internacionalni fotosusreti

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Fotografi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Njemačke su 12. i 13. maja boravli na području Ostrošca, Stijene, Bosanske Otoke, Bosanske Krupe, Bihaća, Ripča... U subotu 12. 05. okupilo se 40 fotografa, gdje su fotografirali Stari grad Ostrožac, skulpture na Ostrošcu najveće kolonije skulptora u Europi.

I folkor sa Ostrošca pridružio se ovoj jedinstvenoj manifestaciji u Krajini, nakon čega je uslijedio i set fotografija foto modela Unsko-sanskog kantona. Sa Ostrošca su se fotografi uputili put Stijene, gdje ih je dočekao KUD “Stijena” na Starom gradu, a tom prilikom je posjećen i privatni Etno muzej, gdje su nastale jako zanimljive fotografije. Fotografi su potom snimali ljepoticu Unu na području Bosanske Otoke, kao i najzanimljivje dijelove grada Bosanske Krupe.

U Domu kulture u Bosanskoj Krupi trenutno je otvorna izložba fotografija pod nazivom “Pokažimo svijetu ljepote Une“, koju je otvorio predsjednik Infokulta, Nedžib Vučelj. Izložba sadrži najljepše fotografije fotografa koji su pet godina pohodili i fotografirali Unu u sklopu manifestacije Internacionalnih fotosusreta.
Fotografi i novinari iz Sarajeva, koji su snimali dokumentarni film o ovoj manifestaciji i o Uni posjetili su i Štrbački Buk i Martin Brod, najljepše destinacije Une.

U Izložbenom salonu Mujeza USK-a otvorena je i izložba fotografija učesnika VI Internacionalnih fotosusreta na Uni. Izložena su 64 fotografska rada sa tematikama od Une do Nijagare. O fotosuretima i odličnoj saradnji Infotkulta i Muzeja Unsko sankog kantona, govorio je direktor muzeja , Nijazija Maslak, dok je predsjednik Infotkulta govorio o težini, ali i značaju Internacionalnih fotosureta.

Očito ljut na one koji sredstva za kulturu troše za “poslovne“ ručkove ili ih daju onima koji su podobni i ništa ne rade. Vučelj je oštro kritikovao vlast koja se nije udostojila ni doći i prisutvovati otvaranju izložbe i uvjeriti se u značaj manifestacije, da makar na taj način odaju priznanje ljudima kojima nije bilo teško doći iz Bona, Buzeta, Lovrana, Slatine, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Siska i mnogih drugih mjesta, pa je to ujedno i primjer koliko je nekima u vlasti uopće stalo do napretka države, kulutre, turizma... , rekao je Vučelj.

“U Zagrebu je našu izložbu s ponosom došao otvoriti gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, a našem kantonalnom ministru ili nekim drugima, bilo je teško doći da makar prisutvuju otvaranju”, istakao je Vučelj.

U pripremi je i izdavanje Fotomonografije Une, gdje će se naći fotografija svih dosadašnjih učesnika Fotosusreta, ali će Fotomonografija sadržati i kulturno-historijske znamenitosti i baštinu Unsko-sanskog kantona. Za ovo Fotomonografiju inicijalna sredstva je već prvi dao načenik općine Bužim, Mirsad Šahinović.

Izložbu je u Bihaću otvorila, učesnica fotosusreta na Uni, Ljiljana Dolenc iz Zagreba, koja je čak svoj povratak iz Amerike uskladila sa Fotosusretima, kako bi se pridružila vrijednoj fotoekipi. Ona je govorila o svim inspiracijama Krajine za fotografe, od Une do dobrih susretljivih ljudi i drugih prirodnih ljepota. Čestitala je domaćinima Dan rijeke Une i Dan Unsko-sanskog kantona .

Fotosusreti otvaranjem ove izložbe nisu završeni. Oni se nastavljaju dolaskom manjih grupa fotografa, a nova velika grupa se očekuje povodom Una regate u sedmom mjesecu.

Učesnici ovogodišnjih Fotosusreta su: Ljiljana Dolenc, Zvonimir Veber ,Mladen Bišćan, Matija Stošić , Mladen Bišćan, Dara Babić, Jadranka Koštelan, Iva Dujmović, Srećko Štruk, Željko Hrsan, Marija Šešet, Cjetko i Irena Pilaš iz Zagreba, Mira Crha iz Bjelovara, Annette Flek iz Njemačke, Denis Prošić iz Cazina, Dino Kasalo i Adnan Bubalo iz Sarajeva, Lili Lea Rušnjak iz Buzeta, Nataša Obad, Branka Jeličić Božurić, Veronika Kovačić iz Siska, Velić Elma iz Bosanske Krupe, Nermina Šahinović iz Bosanske Otoke, Patricija i Marijan Vučić iz Lovrana, Lejla Samardžić, Edita Bajrić, Amra Topić, Edita Ibukić i Sandro Pajazetović iz Bihaća, Rasim Atajić iz Ljubljane, Nikolina Tomić iz Slatine, Denis Prošić iz Cazina i Nedžad i Nedžib Vučelj iz Bužima, a usputno se, ovisno o mjestu fotografiranja i mjestu događaja prikljuivalo još fotografa.