BiH
432

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Stari most osvijetljen bojama EU

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, koji se širom svijeta obilježava 9. maja, u organizaciji mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju večeras je u Mostaru obilježen na poseban način. Uz vatromet je, s UNESCO-vog spomenika u bojama Europske unije, svijetu poslana jasna poruka da je grad na Neretvi dio Evrope.

Predsjednik upravnog odbora Centra za mir i multietničku suradnju Alija Behram je naglasio da Mostar pripada Evropi, a prigodnim programom povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, iz Mostara je ta poruka i simbolično poslana svijetu.

"Htjeli smo da u ime svih nas sa Starog mosta poruku mira šalje naša mladost, jer poruke mladosti su najvažnije i najjače", kazao je Bebram.

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama Evropske unije otkuda su se u daljine noći razlijevale melodije "Ode radosti", koju je na žicama violine vješto izvela učenica muzičke škole iz Mostara, Lejla Šoše, veličajući nesvakidašnji prozor u UNESCO-voj zaštićenoj zoni stare gradske jezgre Mostara.

"Iznimna mi je čast što ovakvu poruku mira šaljemo iz Mostara i što ja sa Starog mosta mogu poslati 'Odu radosti' čitavom svijetu", kazala ne mlada umjetnica.