6. april
142

Povodom Dana grada Sarajeva položeno cvijeće na spomen-obilježja

Klix.ba
Foto: Općina Centar Sarajevo
Foto: Općina Centar Sarajevo
Delegacija svih nivoa vlasti, boračkih udruženja, sugrađani i predstavnici prijateljskih gradova Sarajeva obilježavajući 6. april Dan Grada Sarajeva i Dan oslobođenja od fašizma, kao i početak opsade 1992. godine, posjetili su mezarje Kovači te nekoliko spomen-obilježja i gradskih grobalja kao i spomen park Vraca.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su počast svim stradalima tokom protekla dva rata.

Delegaciju Općine Centar je predvodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, dok su u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića polaganju cvijeća i odavanju dužne počasti prisustvovali njegovi savjetnici Mustafa Resić i Bećir Sirovina. Polaganju cvijeća su također prisustvovali i vijećnici: Mustafa Mulić, Sead Srna, Velija Katica, Hamdija Hasanović, Nihad Uk, Samir Fazlić, Tea Dreković, Nuko Grebović, te savjetnica predsjedavajuće Vijeća Nejra Čengić.

Delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, a zatim ispred zajedničkog spomen-obilježja borcima Armije RBiH na šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Nakon toga su u Velikom parku položili cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i na mezarja ubijenih policajaca.

Tokom dana delegacije su obišle i Gradsko groblje Lav, katoličko groblje Sveti Josip, pravoslavno groblje Sveti Marko, šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo, te Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima ispred općine Novi Grad, kao i spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na prvu stradalu doktoricu u opkoljenom Sarajevu Silvu Rizvanbegović.

Delegacije su također položile cvijeće ispred biste partizanskog narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera koji je poginuo u 26. godini života braneći električnu centralu, kao i u spomen-parku na Vracama.