BiH
15

Povodom 120. godišnjice otvorenja sutra besplatan ulaz u Vijećnicu

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom 120 godina otkako je barun Johhan Apel svečano otvorio sarajevsku Vijećnicu i predao je Sarajevu na korištenje, u srijedu će biti besplatan ulaz za sve građane, turiste i goste grada u ovo najljepše i najreprezentativnije zdanje grada Sarajeva iz austro-ugarskog perioda.

Prvobitno je Vijećnica bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine Vijećnica je služila gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora, a potom postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica je bila više puta granatirana. Dana 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. Unutrašnjost je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja.

Uz pomoć donacija Evropske komisije i vlade Republike Asutrije, Vijećnica je obnovljena i svečano otvorena 9. maja 2014. godine.

Povodom 120. godišnjice gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić održat će konferenciju za novinare u vijećnici s početkom u 11 sati.