Agencija za sigurnost hrane BiH
0

Povlači se prirodni namaz "Dida Boža" iz prodaje

FENA
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je obavijest nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH sa zahtjevom da izvrše provjeru eventualnog prisustva proizvoda "Dida Boža - prirodni namaz od zelenih maslina" na tržištu BiH te da poduzmu odgovarajuće zakonske mjere i dostave povratnu obavijest Agenciji.

Obavijest je upućena odmah po saznanju da se od strane proizvođača, kompanije Hermes International d.o.o., Nova 5, 42 204 Turčin, Hrvatska, zbog povišenih vrijednosti epoksidiranog sojinog ulja sa tržišta Slovenije i Hrvatske povlači proizvod "Dida Boža - prirodni namaz od zelenih maslina", pakovan u staklenci od 190 g s rokom trajanja do 30.10.2012. godine,

Također, radi što bržeg i efikasnijeg provođenja mjera u cilju osiguranja visokog stupnja zaštite zdravlja i interesa potrošača, Agencija je od kompanije Hermes International d.o.o. zatražila da na osnovu člana 27., stav 1. i 2. Zakona o hrani ("Službeni glasnik BiH") preduzme mjere povlačenja navedenog proizvoda s tržišta Bosne i Hercegovine, te da obavijesti potrošače, ukoliko je navedeni proizvod distribuisan na tržište Bosne i Hercegovine.

Dana 24.01.2012. Agencija je od strane kompanije Hermes International d.o.o. obaviještena da ista ne izvozi i ne distribuira svoje proizvode na tržište Bosne i Hercegovine, te da sporni proizvod nije prisutan na tržištu Bosne i Hercegovine.

Agencija za sigurnost hrane BiH, kao autoritet za sigurnost i kvalitet hrane, primjenu međunarodnih konvencija i međunarodnih sporazuma iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje obavezujućih za Bosnu i Hercegovinu u kontinuitetu prati sva zbivanja po pitanju sigurnosti hrane, kako u zemlji, tako i u okruženju i šire, te u saradnji s nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama preduzima odgovarajuće mjere u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.