BiH
0

Povlačenje bh. vojnika iz Iraka, pregovori za Afganistan

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak ponovio je danas u Banjoj Luci da je u planu priprema povlačenja jedinica Oružanih snaga BiH iz Iraka do kraja godine, ali da još nema zvaničnih stavova o mogućem novom angažmanu i učešću u misiji u Afganistanu.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci precizirao da postoje određeni razgovori i procjene o učešću jedinica OSBiH u misiji ISAF-a u Afganistanu, ali još nema nikakvih zvaničnih zahtjeva.

Crnadak je danas posjetio Komandu Trećeg (RS) puka i Šeste pješadijske brigade OSBiH u Kasarni "Kozara" u Banjoj Luci.

Govoreći o pravilniku o pješadijskim pukovima u OSBiH, koji bi trebalo da bude kompletiran do kraja godine u Ministarstvu odbrane BiH, on je kazao da taj dokument treba precizno da definira ulogu i učvrsti značaj pješadijskih pukova jer je njihovo postojanje u OSBiH jedan od temeljnih elemenata reforme odbrane u BiH.

“Pozicija pješadijskih pukova nakon izrade ovog pravilnika mora biti jasnija, a oni moraju nastaviti da rade ono što im je kao zadatak dato u zakonu“, rekao je zamjenik državnog ministra odbrane.

Po njegim riječima, uloga pukova ne smije biti umanjena u odnosu na ono što je zakon precizirao.

Očekuje da će pješadijski pukovi, tj. Treći pješadijski puk OSBiH nastaviti da baštini tradiciju bivše VRS i srpskog naroda onako kako stoji u Zakonu o odbrani i Zakonu o službi u OSBiH.

“Svako umanjivanje značaja pješadijskih pukova raznim podzakonskim aktima bilo bi kontraproduktivno i dovelo bi u pitanje temeljni kompromis koji je napravljen kada se ušlo u reformu odbrane u BiH, a to je ono što u ovom trenutku nije potrebno nikome“, smatra Crnadak.

Precizirao je da za sada nema javnih najava da se ide u pravcu mijenjanja uloge pukova, iako postoje razne ideje, uz stav da bi takav razvoj situacije stvorio veoma ozbiljne probleme u sistemu odbrane u BiH.

Nastavak evroatlantskih integracija BiH trebao bi biti u dobroj atmosferi unutar sektora odbrane i s razumijevanjem načina na koji su kompromisi u odbrani u BiH postignuti, naglasio je.