Kriza u stranci
90

Povjereništvo SDA Bužim: Stranku su napustili oni koji su je čuvali za sebe

Piše: M. Ć.
Povjereništvo OO SDA Bužim (Foto: Klix.ba)
Povjereništvo OO SDA Bužim (Foto: Klix.ba)
Nakon što je kompletan Klub vijećnika u Općinskom vijeću Bužim jučer saopćio da napušta SDA i osniva Nezavisni klub, a stranku su napustili i članovi jučer raspuštanog Odbora za očuvanje bužimske SDA na čelu sa bivšim načelnikom općine Aganom Bunićem, danas su se oglasili i iz Povjereništva OO SDA Bužim.

Kako je za Klix.ba kazao Admir Begović, predsjednik Povjereništva, nekolicina ljudi koji su jučer otišli u "nezavisne" apsolutno ne čini SDA.

"SDA ima u Bužimu brojne članove i simpatizere. Oni su još 2016. pokazali svoje nezadovoljstvo politikom tadašnjih čelnika stranke pa su na lokalnim izborima glasali za nezavisne liste. Glasali su i za nezavisnog kandidata za načelnika, umjesto za Agana Bunića, koji se danas, ne znam po kom osnovu, predstavlja kao veliki lider Bužimljana. Od te 2016. svima nama je jasno da stranci trebaju promjene", rekao je Begović.

On je istakao da je SDA, unatoč svemu, bila strpljiva prema starom rukovodstvu koje je dovelo do brojnih podjela u općini.

"Htjeli smo da mu pružimo šansu uprkos lošem izbornom rezultatu, gubitku pozicije načelnika i većine u Vijeću i da je uključimo u rad Povjereništva. Nažalost, kao reakciju na našu pruženu ruku dobili smo spisak zahtjeva. Tražile su se fotelje, donacije, razni projekti za poslušnike, finansirani naravno iz budžeta. Nakon svake odbijenice stizale su histerične reakcije, prijetnje, laži i ucjene. SDA nije popustila, pa razumijem da su nezadovoljni odlučili da svoje apetite namire na drugom mjestu. Toliko o njihovom 'čuvanju SDA'", kazao je Begović.

Napomenuo je da je SDA jučer napustila "jedna usko povezana interesna grupa koja je u proteklom periodu pokušavala da potpuno privatizuje stranku, tjerajući iz nje svakog ko im nije bio po volji".

"'Čuvali su SDA' za sebe, svoje rođake i istomišljenike. S ovakvom politikom, kažnjenom na prošlim lokalnim izborima, moramo završiti. Vrijeme je da se konačno otvorimo na nove, ali i nepravedno otjerane stare članove. Kriviti Povjereništvo za izborni rezultat je zamjena teza. Povjereništvo je konstituisano prema Statutu SDA s ciljem da se uvede red u organizaciji koju je staro rukovodstvo dovelo do potpunog rasula. Mi ćemo u narednom periodu nastaviti da radimo naš posao na terenu i uvjeren sam da SDA u Bužimu može opet postati vodeća politička snaga", kazao je za kraj Begović.