SDP
0

Povećanje cijena usluga u vrtićima nepodnošljivo za roditelje

FENA
Drastično povećanje cijena usluga u JU "Djeca Sarajeva", koje je bez ekonomski opravdane i prihvatljive argumentacije najavio kantonalni ministar Safet Kešo, zaprepastilo je i duboko zabrinulo brojne roditelje koji imaju djecu predškolskog uzrasta, saopćio je danas Kantonalni odbor SDPBiH Sarajevo.

Reagirajući na ovakvu odluku vlasti u Kantonu Sarajevo, ova stranka smatra da će za mnoge porodice ovo najnovije opterećenje biti nepodnošljivo i da će mnogi roditelji morati tražiti druga rješenja da zbrinu svoje najmlađe.

Također, KO SDPBiH Sarajevo upozorava da će ovim biti ozbiljno ugrožen proces reforme osnovnog obrazovanja i primjena zakonskih obaveza u sferi predškolskog i školskog odgoja.

Naime, mada vlast još uvijek nije obezbijedila uslove da sva djeca predškolskog uzrasta budu obuhvaćena jednogodišnjim institucionalnim odgojem, što je zakonska obaveza, ovim činom će se otjerati čak i ona koja su, bar do sada, imala tu "privilegiju".

Time bombastično najavljivani reformski proces i uvođenje devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja padaju u vodu i sve se vraća na staro stanje, u nazadak, kao i u svemu drugom.

  • Nakon ovog nehumanog i nemoralnog poteza vlasti, građani se, s pravom a i sa strahom, pitaju ima li dna ovom ambisu u koji nas ta ista vlast, već godinama, bezočno gura, kaže se u saopćenju.

KO SDPBiH Sarajevo podsjeća da je, samo unazad mjesec-dva dana, aktuelna vlast svih nivoa učinila strašne udare na osnovna prava i dostojanstvo svojih građana, naročito onih iz najugroženijih i najosjetljivijih kategorija. Prvo su to osjetili invalidi, penzionerima i boračkoj populaciji se priprema nešto slično, a sada, i najmlađi moraju osjetiti traume zbog toga što su rođeni i rastu u ovakvoj državi, u kojoj vladaju i odlučuju ljudi bez ikakvog senzibiliteta i humanosti.

  • Znajući da svaka odluka o enormnom povećanju cijena jeste pokušaj da se na teret građana pokriju nesagledive dubioze u budžetima, nastale zbog javašluka, neznanja i lopovluka aktuelne vladajuće strukture, SDP ne može i ne želi uvažavati bilo kakvo pravdanje opštom krizom i recesijom u svjetskim razmjerama, jer smo mi u takvom stanju već godinama, kaže se u današnjem saopćeno KO SDPBiH Sarajevo.