{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećanja dugovanja na relaciji Toplane - Sarajevogas - BH-Gas

F
15.5.2012. u 13:47
0
3
Povećanja dugovanja na relaciji Toplane - Sarajevogas - BH-Gas
0
Povećanja dugovanja na relaciji Toplane - Sarajevogas - BH-Gas
O načinu izmirenja računa za isporučeni ruski plin razgovarali su danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu premijer Nermin Nikšić i ministar trgovine Milorad Bahilj s premijerom Sarajevskog kantona Fikretom Musićem, kantonalnim ministrima financija Muhamedom Kozadrom i prostornog uređenja i zaštite okoliša Abidom Jusićem te s direktorima BH Gasa d.o.o. Sarajevo, Sarajevogasa d.o.o. i KJKP Toplane Sarajevo.
Konstatirano je da su tokom protekle ekstremno oštre zime sve ove tri kompanije učinile velike napore da bi građani i drugi potrošači bili uredno snabdjeveni i plinom i toplinskom energijom.

Naravno, ova povećana zimska potrošnja energenata dovela je i do povećanja međusobnih dugovanja na relaciji Toplane - Sarajevogas - BH-Gas, što, u krajnjem, otežava izmirenje duga ruskom isporučiocu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Danas nije razgovarano o konkretnim cijenama energenata, no ukazano je na neminovnost prelaska na ekonomsku cijenu prirodnog plina i centralnog grijanja.

Međutim, prije toga je nužno sastaviti popis socijalno ugroženih kategorija stanovnika čiji bi računi bili subvencionirani.

Ostali potrošači, kazano je, trebaju plaćati punu ekonomsku cijenu i plina i centralnog grijanja.

Samo na taj način mogu biti uspostavljeni stabilni financijski odnosi između Toplana, Sarajevogasa i BH-Gasa te redovito izmirivane fakture za plin isporučen iz Rusije, rečeno je na sastanku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: