Mjerenja u Zenici
0

Povećana koncentracija sumpordioksida

FENA
Prema podacima Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, u augustu na dva od tri mjerna mjesta u općini Zenica, došlo je do blagog povećanja prosječnih dnevnih koncentracija sumpordioksida.

Povećanje je zabilježeno u naseljima Crkvice i Tetovo, a blago smanjenje zabilježeno je na mjernom mjestu Institut.

"Zapaženo je povećanje prosječnih koncentracija lebdećih čestica na sva tri mjerna mjesta. Broj dozvoljenih prekoračenja prosječnih koncentracija SO2 u januaru i februaru 2008. uveliko je prekoračio broj dovoljenih prekoračenja ovog polutanta za cijelu 2008.", izjavio je prof. dr. Smajil Durmišević, načelnik Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo ZDK-a.

Na području ZDK-a u prošlom mjesecu zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu bilo je više od 17 posto, što prema analizama spomenute Službe predstavlja značajno pogoršanje stanja mikrobiološkog kvaliteta vode u odnosu na juli.

Analize ispravnosti namirnica, sanitacije i higijene usluživanja u objektima u prošlom mjesecu pokazale su blago poboljšanje u odnosu na protekli period.