{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećana koncentracija čađi do subote

F
10.1.2008. u 15:13
0
0
Povećana koncentracija čađi do subote
0
Povećana koncentracija čađi do subote
Koncentracija crnog dima/čađi na području Kantona Sarajevo povećana je u posljednja 24 sata, saopćeno je iz kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša. Iako je magla smanjena, na neznatno pogoršanje stanja, u odnosu na posljednji izvještaj, utjecala je promjena vremenskih prilika, odnosno blagi porast temperature, stabilizacija pritiska i odsustvo vjetra, karakteristično za sarajevsku kotlinu.
Takva situacija će se, prema najavama iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, najvjerovatnije zadržati do subote, kada se očekuju pristizanje vlažne zračne mase i promjena vremenske situacije.

Povećane vrijednosti čađi su izmjerene na lokalitetima Ilidže, Otoke i Higijenskog zavoda, dok je stanje povoljnije na mjernim mjestima kod Vijećnice i u Općini Vogošća.

Zbog navedenih razloga, ostaje na snazi prva mjera - pripravnost za posebne situacije, u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Na hronične bolesnike se apelira da kretanje na otvorenom smanje na najmanju mjeru.

Radi intenziviranih aktivnosti na poboljšanju kvaliteta zraka, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je usmjerilo inspekcijski nadzor na kontrolu primjene člana 28. kantonalne odluke o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka. On definira zabranu upotrebe i prodaje uglja koji sadrži sumpor iznad 20 g. po kilogramu ekvivalentnog uglja na području Kantona Sarajevo. Pod nadzorom su distributeri, odnosno prodavači ovog goriva, a u slučaju kršenja Odluke propisane su novčane kazne.

Iz Kantona podsjećaju da je nedozvoljeni procent sumpora sadržan u uglju iz rudnika Ugljevik, Mostar, Breza, Zenica, Gacko. Prihvatljivi ugljevi su iz Kaknja i Banovića, posebno ugalj iz rudnika Stanari, koji ima najmanji procent sumpora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: