BiH
0

Povećana bezbjednost na pruzi Doboj - Banja Luka

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na dionicama Stanari i Prisoje na pruzi Doboj - Banja Luka zvanično su pušteni u rad savremeni signalno-sigurnosni uređaji, koji će povećati bezbjednost saobraćaja, saopšteno je iz Željeznica Republike Srpske.

Ovi uređaji su u ranijem periodu bili u probnom radu, a njihovo puštanje odobrila je interna tehnička komisija Željeznica Republike Srpske.

Iz Željeznica navode da otpravnik iz stanice rukuje ulaznim i izlaznim signalima, predsignalima i skretnicama, a da se kompletna kontrola i upravljanje obavlja kompjuterski, vrlo pouzdanim i provjerenim softverskim rješenjima.

Svi ovi uređaji, koji su uspješno prošli probni rad, imaju četiri nezavisna izvora napajnja i mogućnost priključka na telekomandu i automatski pružni blok, što će biti i učinjeno kada se puste i preostali uređaji na pruzi od Doboja do Banjaluke, navode iz Željeznica.

Prema redu vožnje Željeznica Republike Srpske za 2012/2013. godinu, koji važi do 9. decembra ove godine, na pruzi Banja Luka – Doboj dnevno saobraća 12 putničkih voza od kojih po dva međunarodna i međuentitetska, kao i osam lokalnih vozova.