{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećan obim posla na pedijatrijskim klinikama KCUS-a

25.5.2018. u 14:20
80
12
Povećan obim posla na pedijatrijskim klinikama KCUS-a
80
Na pedijatrijskim klinikama KCUS-a u toku protekle godine zabilježen je znatno povećan obim posla. Na ovim klinikama zbrinjavaju se najmlađi pacijenti iz cijele FBiH te istočnog dijela RS. Od ukupnog broja pacijenata, 70 posto dolazi iz drugih kantona.
Prema riječima direktora Discipline za zdravlje djeteta prof. dr. Ede Hasanbegovića, na dvije pedijatrijske klinike evidentirano je 6.000 prijema te je pruženo više od 200.000 usluga.

"S pravom možemo reći da imamo najbolje i najstručnije pedijatre te da smo po stručnosti i broju usluga u rangu s velikim pedijatrijskim centrima. Samo u toku 2017. godine imali smo više od 52.000 različitih pregleda u ambulantama i na odjeljenjima te je urađeno više od 35.000 dijagnostičkih procedura", naveo je Hasanbegović.

On ističe da je na Odjelu intenzivne neonatalne njege u toku protekle godine zbrinuto 500 prijevremeno rođene djece. Naglasio je da su posebno ponosni na visoku stopu preživljavanja djece s teškim prematuriteom, od kojih su neka rođena sa 25 sedmica i samo 500 grama težine.

"Mi zbrinjavamo djecu iz cijele Bosne i Hercegovine. Kapacitet odjela je 30 kreveta. Odjel je uvijek popunjen, a ponekad imamo i do 40 djece. S pravom možemo reći da je ovo jedan od najboljih intenzivnih odjela u regiji. Bilježimo izrazito visoku stopu preživljavanja po kojoj se procentualno svrstavamo među vodeće pedijatrijske centre u svijetu. Raspolažemo sa 20 respiratorskih mjesta, to su aparati koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju. Imamo više od 25 inkubatora i 15 CPAP aparata za disanje. Svi aparati su svakodnevno u upotrebi", izjavio je Hasanbegović.

On naglašava da je u porastu broj medicinski potpomognutih trudnoća u našoj zemlji. Najveći broj djece rođen ovim putem zahtijeva mehaničku ventilaciju. Riječ je o visokofrekventnoj ventilaciji s raspoloživim kapacitetima kiseonika, a ponekad tretman traje i do mjesec dana.

Pedijatrijska intenzivna njega raspolaže s osam respiratorskih mjesta. Na ovom odjelu se u posljednjih nekoliko mjeseci najčešće zbrinjavaju djeca s promjenama na mozgu, kao što su različiti sindromi cerebralne paralize, mišićne distrofije. Trenutno je zbrinuto i četvero djece koja zahtijevaju trajnu mehaničku ventilaciju.

Hasanbegović naglašava da se ovakva djeca ne bi trebala zbrinjavati u KCUS-u, jer se na ovom odjelu zbrinjavaju djeca koja zahtijevaju kratkotrajnu mehaničku ventilaciju, poslije operacije, koja su dobila neki respiratorni infekt, odnosno respiratornu insuficijenciju ili srčanu insuficijenciju.

"Ovakva djeca se privremeno zbrinu na Intenzivnom odjelu te ih nakon kraćeg oporavka premještamo na normalni odjel, odakle ih upućujemo kući. Djeca s trajnom potrebom za mehaničkom ventilacijom bi se trebala zbrinjavati u matičnim bolnicama, a postoje čak i respiratori koji se mogu koristiti u kućnim uvjetima. Međutim, bolnice iz kojih su nam djeca upućena nemaju potrebne respiratore, a roditelji ne žele preuzeti brigu na sebe. Djeca su praktično prepuštena sebi te smo ih primorani zbrinjavati na Intenzivnom pedijatrijskom odjelu, iako je riječ o palijativnoj njezi, što pripada primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Ovo nam često pravi problem, jer nam je ograničen prostor za djecu koja se trebaju zbrinjavati na ovom odjelu", izjavio je.

Hasanbegović dodaje da na obje Pedijatrijske klinike raspolažu svim neophodnim lijekovima i opremom za rad te da se sprovodi kontinuirani program edukacije kadra.

"Mi nikada nismo oskudijevali bilo kojim lijekom ili aparatom. Iako su pedijatri deficitaran kadar na nivou države, na našim klinikama se svakodnevni posao i dežure odvijaju bez ikakvih zastoja. Konstantno radimo na edukaciji ljekara i medicinskog osoblja, kako bismo pružili što kvalitetnije usluge najmlađim pacijentima. Najbolje priznanje našeg rada su zdrava djeca, zadovoljni roditelji, ali i pohvale naših kolega iz ostalih pedijatrijskih centara", kazao je Hasanbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: