{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećan broj ujeda pasa: Građani preživljavaju traumatična iskustva

Piše: M. N./Klix.ba
2.4.2015. u 15:22
175
176
Povećan broj ujeda pasa: Građani preživljavaju traumatična iskustva
175
Povećan broj ujeda pasa: Građani preživljavaju traumatična iskustva
Foto: Čitatelj/Klix.ba
U sarajevskom naselju Grbavica II, u blizini dječijeg parka, nalazi se čopor pasa koji napadaju građane. Stanovnici zgrade u ulici Behdžeta Mutevelića 11 svaki dan preživljavaju traumatična iskustva jer, da bi došli do svog stana moraju proći pored njih, a ne znaju kada će psi napasti.
U čoporu se nalazi 12 pasa koji stalno borave tu, te je dječiji park upravo iz tog razloga i prazan. Roditelji iz straha ne dovode svoju djecu u park i samim time izgubljen je prostor za igru.

U JU Hitna medicinska pomoć KS svakodnevno dolaze pacijenti koji prijavljuju ujede pasa, a prema posljednjim podacima broj ovih pacijenata je povećan.

"Prije su bila dva-tri ujeda, jučer je bilo pet, a prekjučer sedam ujeda, tako da možemo reći da je broj ovakvih pacijenata povećan", rekla nam je dr. Enisa Bećarević iz JU Hitna pomoć KS.

Iako je rješenje problema davno obećano do toga nije došlo. Kako su nam rekli iz Murai komerca, koji je zadužen za upravljanje azilom Prača, uplate koje su obećali Vlada KS, gradonačelnik i ostali načelnici nisu izvršene i azil je u teškoj situaciji. Tamo je trenutno smješteno 350 pasa, a kako nam je rekao Hamdo Alić, član Upravnog odbora azila, ima mjesta za još toliko.

"Ljudi žele raditi. Naš higijenski servis bi odmah mogao početi s radom kada bi imali sredstva. Dug prema nama iznosi 1,8 miliona KM i potpisnici to nisu uplatili. Građani svakodnevno prolaze kroz stresove i imamo svakodnevne ujede pasa, a azil ima sve uslove samo nema sredstava", rekao je Alić za Klix.ba.

Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove je u prva dva mjeseca 2015. godine putem tri dežurna telefona, kao i putem maila, faxa ili poštom, primio 178 prijava koje se odnose na napade ili ugrize pasa lutalica, kao i prijave koje građani upućuju zbog straha od napada čopora pasa, ali i nepropisnog držanja vlasničkih pasa, te napada pasa na domaće životinje.

"Najveći broj prijava, odnosno 64, dobili smo sa područja Općine Centar, dok smo sa područja općina Vogošća i Ilijaš imali njih 28. Inspektorat veterinarske inspekcije je u navedenom periodu primio i po 24 prijave iz općina Novo Sarajevo i Ilidža, a intervencija inspekcije na području općine Novi Grad zatražena je 20 puta. Registrirano je i 17 prijava sa područja općine Stari Grad i jedna prijava iz općine Hadžići", saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Vlada KS potpisala je ugovor s Murai komercom, kafilerijskom službom KJKP Rad i preduzećem Lokom, prema kojem su ove tri firme bile zadužene za uklanjanje pasa lutalica sa ulica KS. No, higijenska služba Murai komerca nije funkciji, a kafilerijska služba KJKP Rad još nije počela raditi. Pse s ulica trenutno uklanja samo Higijenski servis JP Lokom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: