CIKBIH
0

Povećan broj registriranih birača iz inostranstva

FENA
Konačan broj birača svih kategorija za sve izborne jedinice Centralna izborna komisija (CIK) BiH će objaviti poslije 21. avgusta, kada po zakonu treba biti zaključen i potvrđen centralni birački spisak.

„U ovom trenutku, broj registriranih birača je prešao tri miliona, dok smo na izborima 2006. godine imali registriranih 2.765.504 birača“, kazao je danas na pres- konferenciji u Sarajevu predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

On je podsjetio da je u skladu s Izbornim zakonom BiH, 22. jula istekao rok za registraciju birača koji glasaju izvan BiH i birača koji glasaju za općinu Srebrenica, a koji su imali mjesto prebivališta u općini Srebrenica na popisu stanovništva 1991. godine bez obizra na njihov trenutni status.

Birači koji imaju status raseljene osobe također su do 22. jula imali mogućnost izbora da li žele da glasaju za općinu boravišta ili prebivališta iz 1991. godine.

Prema Arnautovićevim riječima, broj registriranih birača iz inostranstva je povećan.

„Nije drastično, još nismo zadovoljni ukupnim brojem, ali je ipak povećan. Dakle, postoji trend povećanja registracije onih koji glasaju putem pošte. Do danas je 35.049 birača registrirano za glasanje putem pošte“, kazao je Arnautović podsjećajući da je 2006. bio 32. 441 registrirani birač iz inostranstva.

Arnautović je kazao da je CIK zadovoljan stanjem registracije birača za Srebrenicu. Popunjavajući odgovarajući obrazac, svoje pravo da budu registrirani birači za općinu Srebrenica iskoristilo je 4.483 osobe.

CIKBiH je utvrdio i izgled glasačkog listića kako za načelnike, odnosno gradonačelnike, tako i za općinska vijeća, odnosno skupštine općina.

Glasački listić za općinska vijeća, odnosno skupštine općine, sadrži kao i do sada liste političkih stranaka za redovne mandate koji se biraju po proporcionalnom sistemu, ali i posebnu listu kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Arnautović je podsjetio da će na ovim izborima prvi put biti birani pripadnici nacionalnih manjina.

„Za ove izbore pripadnici nacionalnih manjina će se birati u 34 općine, uključujući i Brčko Distrikt koji će birati dva pripadnika u sastav Skupštine Brčko Distrikta, a u ostale 33 općine bit će biran po jedan pripadnik nacionalnih manjina“, kazao je Arnautović.

Najavio je da sutra (6. avgusta) počinje štampanje glasačkih listića da bi se počelo s distribucijom glasačkih paketa u inostranstvo.

Član CIK-a Tihomir Vujičić je pojasnio da od 6. do 16. avgusta teče štampanje glasačkih listića za glasače u inostranstvu te da to nije i za redovne birače koji će glasati u državi.

Prema njegovim riječima, oko 20. avgusta će početi štampanje svih glasačkih listića.

Arnautović je kazao da je 29.046 kandidata koji su ovjereni za lokalne izbore, od čega 10.246 žena i 18.800 muškaraca.

Kandidata za načelnike ima 566, od čega 36 žena i 530 muškaraca. Od 107 kandidata za nacionalne manjine u 34 općine, 21 je žena i 86 muškaraca.

Član CIK-a BiH Tihomir Vujičić je kazao da će CIK za pripremu lokalnih izbora iz budžeta potrošiti oko tri i po miliona KM.

„Ako se ovome doda ono što će potrošiti opštine iz svojih budžeta, a to je oko sedam miliona KM, ukupno će ovi lokani izbori koštati oko deset i po miliona KM“, kazao je on dodajući da će samo za štampanje glasačkih listića biti utrošno oko milion i po KM, a štampat će se više od šest miliona listića.

Što se tiče finansiranja troškova izborne kampanje, 21. avgusta će biti objavljen tačan broj birača po izbornim jedinicama, jer to je podatak na osnovu koga se izračunava koji je to iznos koji jedan politički subjekt može potrošiti u izbornoj kampanji.

Stranka u okviru izborne kapanje za lokalne izbore može potrošiti 30 feninga po biraču za izbore za načelnika općine i 30 feninga po biraču za izbore za općinsko vijeće, odnosno skupštinu općine.

„U slučaju ponavljanja izbora, politički subjekt u izbornoj kampanji za ponovljene izbore može potrošiti do 30 posto troškova poništenih izbora u toj izbornoj jedinici“, pojasnio je Vujičić.

Članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je istaknula da za ove lokalne izbore CIK provodi najsadržajniju edukativno-informativnu kampanju do sada. Radi se o nizu aktivnosti u smislu informiranja svih kategorija birača.

„Ove aktivnosti provodimo ne samo zahvaljujući sredstvima BiH nego zahvaljujući sredstvima međunarodne zajednice koja je u smislu informisanja birača dala pomoć, a pomoć smo primili od američke, švedske i holandske vlade“, kazala je Hadžiabdić.

Kao najznačajniju novinu, navela je SMS centar.

„Ove godine ćete pozivom s mobitela na jedinstven broj, nakon što dostavite ime i prezime i matični broj, dobiti podatak o biračkom mjestu na kojem glasate. Trenutno smo u procesu nabavke hardvera za ovaj SMS centar i pregovaramo s operaterima. Očekujemo da SMS centar zaživi dvije sedmice prije izbora“, pojasnila je ona.