BiH
0

Povećan broj pošiljki koje čekaju isporuku na carinskim terminalima u BiH

Piše: A. Z.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na carinskim terminalima u BiH povećan je broj pristiglih paketa koji čekaju na isporuku, potvrđeno je za Klix.ba iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Kao glavni razlog navodi se blokada aerodroma u Istanbulu koji je nekoliko dana bio zatvoren zbog vremenskih neprilika.

"Pošiljke koje stižu iz daljih destinacija, kao što je Kina, uglavnom stižu preko Istanbula i u slučaju nekih problema prioritet imaju putnici, dok su pošiljke drugi red. Kada saobraćaj ponovo profunkcioniše, tada stigne veći broj pošiljki", kazao nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Isporuka također može kasniti zbog određenih procedura, posebno ukoliko je riječ o paketima čija vrijednost prelazi iznos od 50 KM, a koji stižu putem licenciranih poštanskih operatera.

"Svako ko naručuje takvu robu zna da ona ne može ići na usmenu carinsku prijavu, nego da se mora podnijeti jedinstvena carinska prijava, to ide u proceduru i traje duže. Ako neka fizička osoba dobija poklon iz inozemstva, to su paketi koji idu na tzv. usmenu prijavu. Sve ostalo, ako se radi o narudžbama većih vrijednost, upućuje se na jedinstvenu carinsku prijavu", kazao nam je Kovačević.

Glasnogovornik UIO BiH ističe da će nastojati u narednom periodu u saradnji s poštama riješiti ovaj problem kako bi isporuka pošiljki bila brža i jednostavnija. Upravo su i bh. pošte od početka 2017. godine primile 11 tona pošiljki koje najčešće dolaze iz Kine. Iz kompanije BH Pošta je saopćeno da je blizu 90 posto ukupne količine pošiljki prispjelo s kašnjenjem, jer je većina njih poslana u oktobru i novembru prošle godine.