Pune čekaonice
89

Povećan broj pacijenata u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo zbog virusnih oboljenja

A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Januar i februar su mjeseci u kojima su virusna oboljenja najučestalija. Zbog toga je povećan broj pacijenata u domovima zdravlja u KS koji se žale na visoku temperaturu, grlobolju i upalu gornjeg i donjeg respiratornog sistema.

Arman Šarkić, glasnogovornik JU Domovi zdravlja KS, istakao je kako postoje i određena oboljenja koja simptomima podsjećaju na gripu, ali da se o tome ne može zvanično govoriti dok Zavod za javno zdravstvo KS to ne potvrdi na osnovu prvih uzoraka.

"Službe porodične medicine su iznimno opterećene i u obje smjene su čekaonice poprilično pune. Javljaju nam se pacijenti svih starosnih struktura, od onih najstarijih do najmlađih, školskog uzrasta, a također je i veliki broj zabilježen na pedijatriji", dodao je Šarkić.

S obzirom na to da je školski dispanzer previše opterećen, Šarkić je naglasio kako bi bilo dobro prilagoditi birokratska ograničenja u vanrednim situacijama.

"Apelovali smo i putem medija i nadam se da će se i to riješiti, da se birokratske stvari na neki način malo zaobiđu kada je riječ o pravdanju izostanaka iz škole. Roditelj ima pravo opravdati jedan ili dva časa tokom polugodišta te tako dolazi do toga da djeca koja mogu kući sanirati stanje zbog formalno-pravne prirode posjećuju domove zdravlja kako bi dobili opravdanje. Bilo bi dobro ako bi ta odluka bila malo fleksibilnija dok traje ovaj krizni period", istakao je Šarkić.

Redakciji portala Klix.ba javljali su se građani koji su nam rekli kako je u domovima zdravlja u KS veliki broj pacijenata i da je za školski uzrast u smjeni samo jedan ljekar na raspolaganju.

"U Domu zdravlja Saraj Polje je kritična situacija. Jučer poslije podne dijete mi je poslano u Dom zdravlja na Otoku, ali i tamo je ista situacija, jedan ljekar u jednoj smjeni, a nezamislivo je kolike su gužve", rekla nam je jedna od čitateljki.

Šarkić je istakao kako je tačno da su čekaonice pune, ali i to da ima dovoljan broj ljekara porodične medicine, međutim, kada su ovakve vanredne situacije onda se na dnevnom nivou "probijaju" normativi o pružanju zdravstvene usluge.

"Pravilo dobre ljekarske prakse je da se zdravstveno zbrine 35 pacijenata, a mi u ovim okolnostima imamo 60-70, a u nekim ambulantama i 80 pacijenata koji dođu u toku jedne smjene. Dakle, ljekara ima dovoljno, ali su opterećeni jer je riječ o stanju kada se svi trude i daju i više od maksimuma", pojasnio je Šarkić.

Naglasio je da je prošlog četvrtka samo u Domu zdravlja u Vrazovoj zdravstveno zbrinuto 700 pacijenata.

"To je veliki broj, a i mi smo inače jedan veliki sistem koji se sastoji od devet domova zdravlja i više od 80 ambulanti, tako da mi u normalnim uslovima imamo desetine hiljada zdravstvenih usluga, a sada je to dodatno pojačano", poručio je Šarkić.

Ministrica za obrazovanje, nauku i kulturu KS je na zasjedanju 21. radne sjednice Skupštine KS istakla kako je jučer obavljeno anketiranje svih osnovnih i srednjih škola u Sarajevu kako bi doznali koliko je zaista učenika bolesno.

"Na osnovu jučerašnje ankete ni u jednom odjeljenju nema više od pet do šet odustnih učenika. Direktori i sekretari škola su nam rekli da je taj broj u petak bio veći, međutim, da se jučer (u ponedjeljak) znatno smanjio. Ukoliko veliki broj učenika bude odsutan planiramo online nastavu, ali uz njih moraju biti i roditelji tako da je i to jedno komplikovano tehničko pitanje, ali mi ćemo se prilagoditi svemu onome što nam iz Ministarstva zdravstva KS preporuče", zaključila je Bogunić.

Poslali smo i upit Zavodu za javno zdravstvo KS o tome da li u Kantonu Sarajevo postoji epidemija gripe, međutim, do objavljivanja ovog teksta nisu poslali odgovor.