Ne udisati hladan zrak
0

Povećan broj pacijenata s lomovima u sarajevskoj Hitnoj pomoći

Piše: E. G.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Doktori u Javnoj ustanovi Hitna pomoć Sarajevo u protekla dva dana imaju pune ruke posla. Zbog snijega i poledice ljekarsku pomoć je zatražio veći broj građana, uglavnom zbog povreda zadobijenih usljed pada.

"Situacija nije tako dramatična ali zbog snijega je bio veći broj udesa tokom noći, pa su dolazili ljudi sa lakšim tjelesnim povredama. Od jutros ima oko desetak slučajeva gdje su građani usljed pada slomili ruku ili nogu. Neki su došli u Hitnu pomoć, a u nekim slučajevima su naše ekipe izlazile na teren i pružile ljekarsku pomoć. Jutros u padinskim dijelovima grada smo imali malo problema jer nije bilo sve očišćeno i prohodno, ali sada je već bolje. Primjetna je i solidarnost među građanima, kada se neko povrijedi onda komšije pripomognu, izađu i očiste snijeg", kaže za Klix.ba doktor Tigran Elezović.

U Hitnoj pomoći kažu da rade u pomalo otežanim uvjetima, ali da imaju dobra vozila za teren i ne očekuju velike probleme tokom zime. Savjetuju građanima i da očiste oko svojih kuća, kao i svoje ulice kako bi vozila Hitne pomoći mogla prići i pružiti pomoć u slučaju povrijeđenih i bolesnih građana.

"Apelujem na građane da nose adekvatnu obuću kako bi i na taj način spriječili padanje na poledici. Sljedeća dva dana su jako niske temperature i za očekivati je još povreda. Savjetujem korištenje kapa i šalova. Kada su jako niske temperature ne treba udisati hladan zrak i potrebno je staviti šal preko usta. Treba prilagoditi i temperaturu u kućama i ne izlaziti iz toplog naglo na hladan zrak", kazao je doktor Elezović.