August u Kantonu Sarajevo
0

Povećan broj maloljetnih prekršilaca zakona

FENA
Stanje sigurnosti na području Kantona Sarajevo u augustu 2008. karakteriše smanjenje broja prijavljenih krivičnih djela, povećanje broja uručenih prekršajnih naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u vezi s javnim redom i mirom te povećanje broja saobraćajnih nezgoda.

U augustu je prijavljeno 727 krivičnih djela, što je za 87 ili 10,7 posto manje u odnosu na isti mjesec 2007. Rasvijetljeno je 437 krivičnih djela ili 60,1 posto, od čega 81 iz ranijeg perioda.

U augustu je izvršeno ubistvo i pokušaj ubistva, koji su rasvijetljeni, navodi se u Informaciji o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja na području Kantona Sarajevo za august 2008. godine, MUP-a KS-a.

Stanje javnog reda i mira u augustu 2008. u odnosu na isti mjesec 2007. karakteriše povećanje broja prekršajnih naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Za različite prekršaje protiv 647 osoba uručeno je 609 naloga i zahtjeva, što je za 268 ili 78,6 posto više, dok je broj prijavljenih osoba povećan za 248 ili 74,7 posto. Najveći broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira učinjen je prosjačenjem i naročito drskim ponašanjem.

Tokom augusta 2008., u odnosu na isti mjesec prethodne godine, povećan je ukupan broj saobraćajnih nezgoda i broj povrijeđenih u ovim nezgodama, dok je broj poginulih smanjen. Evidentirano je 811 saobraćajnih nezgoda (92 ili 12,8 posto više), 715 s materijalnom štetom (78 ili 12,2 posto više) i 96 s nastradalim osobama (14 ili 17,1 posto više). U saobraćajnim nezgodama poginule su dvije osobe (dva manje).

Iz krivičnih djela protiv spolne slobode i morala evidentirano je pet djela (četiri više) i to bludne radnje – dva djela, silovanje, navođenje na prostituciju i iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije – po jedno djelo, za čije je izvršenje prijavljeno šest osoba koje su uz službene izvještaje predate nadležnom tužilaštvu.

U krivičnim djelima protiv braka, porodice i mladeži evidentirana su 32 djela (šest više) i to nasilje u porodici

  • 31 i zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika - jedno djelo, za čije izvršenje su prijavljene 32 osobe, a 17 je lišeno slobode.

Najveći broj krivičnih djela nasilja u porodici evidentiran je na području općine Novi Grad - 10, zatim Ilidža - 8, Centar i Vogošća - po 4, Ilijaš - 2, Stari Grad, Novo Sarajevo i Hadžići - jedno djelo.

Na području KS-a u augustu ove godine izvršeno je 59 krivičnih djela teških krađa vozila od čega je 20 pronađeno (ili 33,9 posto) i vraćeno vlasnicima (policija MUP-a KS-a vratila je četiri vozila, CJB Istočno Sarajevo - jedno vozilo, pet uz novčanu nadoknadu, a deset vozila vlasnici su sami pronašli).

Broj teških krađa motornih vozila u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjen je za 58 ili 49,6 posto.

Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja vozila na području KS-a, prijavljene su tri osobe, koji su uz službene izvještaje predate nadležnim organima na postupak.

U augustu 2008. prijavljeno je 27 maloljetnika zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju 33 krivična djela (24 krivična djela iz izvještajnog i devet iz ranijeg perioda).

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, broj prijavljenih maloljetnih osoba veći je za šest ili 28,6 posto, dok je broj izvršenih krivičnih djela manji za dva ili 5,7 posto.

Među prijavljenim maloljetnim izvršiocima, petero je djece do 14 godina, a 18 je povratnika (ili 66,7 posto od ukupnog broja) u izvršenju krivičnih djela.

U toku augusta 2008. registrovana su četiri slučaja aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, koje su za posljedicu imale dvije smrtno stradale (jedno dijete), jednu teže i jednu lakše povrijeđenu osobu (također dijete).

Tokom augusta, na području KS-a registrovano je 10 požara (12 manje), koji su za posljedicu imali materijalnu štetu.

Šest požara izazvano je namjerno, tri su prouzrokovana nehatom a jedan je izbio usljed tehničkog nedostatka. Požari su registrovani na području općina: Ilidža - četiri, Hadžići - dva, te Stari Grad, Centar, Novi Grad i Vogošća - po jedan požar.

U augustu na području KS-a registrovana su tri samoubistva (dva manje u odnosu na august 2007.) i to na području općina Novi Grad - dva i Stari Grad - jedno. Dva samoubistva su izvršena vješanjem a jedno skokom s visine. Izvršioci su dva muškarca i jedna žena, dobi do 20 godina - jedna i više od 50 godina - dvije osobe.