Predstavnički dom BiH
0

Potvrđivanje Ahmetovićevog imenovanja za ministra?

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da razmatra više zakonskih prijedloga, a ukoliko se do početka sjednice ispune potrebni uslovi, moguće je da se na dnevnom redu nađe i potvrđivanje prijedloga predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića o imenovanju Sadika Ahmetovića za ministra bezbjednosti BiH.

Prije početka sjednice Predstavničkog doma biće održana sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, na kojoj će biti razmotren Širićev prijedlog za imenovanje Ahmetovića, a od stava ove komisije zavisi da li će biti predloženo da se u dnevni red uvrsti potvrđivanje njegovog imenovanja za ministra bezbjednosti.

U parlament je ranije stigla sva dokumentacija potrebna za razmatranje imenovanja - odluka Vijeća ministara, potvrde od Centralne izborne komisije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu, te ispunjeni propisani obrasci.

Na predloženom dnevnom redu sutrašnje sjednice, između ostalih, nalazi se i Prijedlog zakona o duvanu BiH, kojim se po prvi put u BiH zakonski uređuju proizvodnja i prerada duvana, a pred poslanicima bi u prvom čitanju trebalo da se nađe i prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, čiju prethodnu verziju Dom naroda početkom oktobra nije prihvatio.

Poslanici bi trebalo da razmotre i izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH o reviziji institucija BiH za 2008. godinu, te da se izjasne o inicijativi poslanika PDP-a Branka Dokića da Predsjedništvo BiH Predstavničkom domu podnese pismeni i usmeni izvještaj o odnosima sa susjednim državama.

Početak sjednice Predstavničkog doma zakazan je za 10:00 časova, a Komisije za pripremu imenovanja članova Vijeća ministara BiH za 8:30 časova.