BiH
0

Potvrđeno šest novih slučajeva svinjske gripe

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Institutu za mikrobiologiju u Sarajevu potvrđeno je da je virusom novog gripa A (H1N1) zaraženo još šest osoba, čime je broj oboljelih u BiH povećan na 53.

"U Institutu za mikrobiologiju u posljednja 24 časa analizirano je 12 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno. Tri osobe su iz Tuzle, dvije iz Mostara i jedna iz Sarajeva", rekla je za sutrašnje "Nezavisne novine" portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić.

U Federaciji BiH (FBiH) oboljele su 42, a u Republici Srpskoj 11 osoba.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Nermina Mehinović potvrdila je da su u Tuzli zaraženi učenici Srednje muzičke škole, koji su bili na ekskurziji u Austriji i Slovačkoj.

Na ekskurziju je putovao 21 učenik i nekoliko profesora koji će biti podvrgnuti kontroli epidemioloških službi. Učenici kod kojih je potvrđen novi grip biće izolovani i neće pohađati nastavu, kako bi bilo izbjegnuto širenje virusa.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Jelena Ravlija izjavila je da se porast oboljelih može očekivati i u narednom periodu.

Zbog povećanja broja oboljelih od novog gripa i moguće epidemije Ministarstvo zdravlja FBiH obezbijedilo je novac i naručilo 30.000 vakcina protiv novog gripa, koje će građanima biti dostupne tek od Nove godine.

Preporuka ljekara građanima je da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer je ova vakcina dobra prevencija za novi grip. Pojedini kantoni još nisu snabdjeveni vakcinama za sezonski grip ili ih imaju u veoma malim količinama.