Očekuje se transfer
43

Potvrđeno: Jadranko Prlić ide iza rešetaka britanskog zatvora

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Haški osuđenik i bivši čelnik vlade tzv. Herceg-Bosne Jadranko Prlić ostatak zatvorske kazne odslužit će u Velikoj Britaniji, saopćeno je danas iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT).

Time je potvrđena informacija o kojoj je Klix.ba pisao krajem prošlog mjeseca.

Odluku je potpisao sudija Theodor Meron, a podsjeća se da je Haški tribunal prije 15 godina postigao sporazum sa Velikom Britanijom o tome da haški osuđenici izdržavaju zatvorske kazne u toj državi.

Naredni korak je da pravosudna institucija u Hagu zatraži od Velike Britanije dozvolu da Prlić služi zatvorsku kaznu u toj zemlji, a nakon pristanka bit će poduzete sve pravne i tehničke mjere da se Jadranko Prlić iz Holandije prebaci iza rešetaka britanskog zatvora.

Kako je Klix.ba pisao, Prlić bi trebao služiti kaznu u zatvoru na jednom od britanskih otoka, a u opciji su Isle of Wight i Isle of Man. Oba zatvora su B i C kategorije i u njima kazne služe osobe osuđene za teška krivična djela, a među njim i seksualni prestupnici, silovatelji i pedofili.

Do okončanja transfera Prlić će ostati u zatvorskoj jedinici u Hagu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak te Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.