Burno na sjednici
18

Potvrđeno imenovanje Lejle Vuković u rukovodstvo Skupštine TK, problemi među Hrvatima i Srbima

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) danas su potvrdili imenovanje Lejle Vuković iz Saveza za bolju buudćnost (SBB) za članicu rukovodstva ovog zakonodavnog tijela.
Prema rezultatima pojedinačnog glasanja, Vuković je izabrana sa devet glasova Stranke demokratske akcije (SDA), jednim iz Pokreta demokratske akcije (PDA), po dva iz Stranke za BiH (SBiH) i SBB-a te po jednim Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF).

S druge strane, problemi su nastali u klubovima Hrvata i Srba koji pojedinačnim glasanjem nisu izabrali predložene kandidate.

Iz Kluba Hrvata za člana rukovodstva Skupštine TK predložena je Vedrana Petrović (SDP) koja je pojedinačnim glasanjem dobila 15 glasova, a 19 je bilo suzdržanih.

U rukovodstvo Kantonalne skupštine iz reda Srba trebao je biti imenovan Slađan Ilić, međutim do toga nije došlo zbog činjenice da on nije dobio podršku većine. Za njegovo imenovanje je bilo 15 osoba, a 19 ih je bilo protiv.

Nakon što je određena 15-minutna pauza, članovi klubova Hrvata i Srba su tražili sazivanje sjednica klubova.

Kao novi kandidati za predstavnike Hrvata i Srba u Skupštini TK spominju se Boris Krešić iz DF-a i Žarko Vujović iz SDP-a.