RS
0

Potvrđene presude narko-dilerima

FENA
Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Osnovog suda u Banjoj Luci, Posebnog odjeljenja za organizirani i najteže oblike privrednog kriminala, kojom se Zoran Šavija i Milenko Mihajlović, kao organizatori zločinačkog udruženja, oglašavaju krivim za krivična djela organizirani kriminal, a u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga i osuđuju na kaznu zatvora u trajanju od po 11 godina.

Ovo je danas za Fenu potvrdila Dragica Tojagić, glasnogovornica Specijalnog tužilaštva RS-a.

Ona je precizirala da se istom presudom oglašavaju krivim i ostale osobe kao članovi zločinačkog udruženja, a koja su učestvovala u izvršenju ovog krivinog djela.

Na kazne zatvora u trajanju od pet i više godina osuđeni su Mladenko Josipović, Nedeljko Pajić, Aleksandar Veselić, Zoran Milanović, Milovan Đukić i Savo Simić.

Žalbe branilaca osuđenih Sud je odbio kao neosovane, kazala je Tojagić.

Podsjećamo, Šavija i Mihajlović upoznali su se prošle godine u zatvoru u Foči, gdje su izdržavali kazne zbog drugih krivičnih djela. Tu je, prema sudskoj presudi, i osmišljen plan za organiziranje mreže dilera koja bi pokrivala narko-tržište RS-a i distrikta Brčko.

Šavija i Mihajlović bili su vođe kriminalne grupe koja se od druge polovine 2006. godine do 2. februara ove godine bavila trgovinom heroina.

Dok je Šavija heroin nabavljao od Albanaca, Mihajlović ga je čuvao u iznajmljenom stanu u Banjoj Luci u Ulici Mladena Stojanovića. Upravo tu je 2. februara, pored Mihajlovića, uhapšen i Mladenko Josipović. On je bio zadužen za prebacivanje heroina na području Brčkog i njegovu predaju Pajiću.

Za područje Dervente "zadužen" je bio Đukić, dok su na području Banje Luke heroin rasturali Veselić i Milanović. Oni su i ranije osuđivani za trgovinu drogom i to im je, prema obrazloženju suda, i donijelo više kazne.