{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena zatvorska kazna od 20 godina Božidaru Kuvelji

F
26.11.2013. u 12:38
1
4
Potvrđena zatvorska kazna od 20 godina Božidaru Kuvelji
1
Potvrđena zatvorska kazna od 20 godina Božidaru Kuvelji
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 19. novembra otpremilo drugostepenu presudu od 16. septembra 2013. godine, kojom se odbijaju kao neosnovane žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine i žalba branilaca optuženog Božidara Kuvelje te se potvrđuje prvostepena presuda od 11. januara 2013.godine, saopćeno je danas iz Suda BiH.
Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 11. januara 2013.godine optuženi Božidar Kuvelja oglašen je krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu protiv prvostepene presude zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja odredi održavanje pretresa ili da se presuda preinači na način da se optuženi Božidar Kuvelja oglasi krivim za krivično djelo genocid i da mu se izrekne kazna dugotrajnog zatvora.

Žalbu protiv presude su uložili branioci optuženog Kuvelje zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja prvostepenu presudu preinači i optužbu odbije ili da se optuženi oslobodi od optužbe ili da se žalba uvaži, prvostepena presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 16. septembra 2013. godine na kojoj su stranke usmeno prezentirale razloge žalbe ostajući pri navodima i prijedlozima iz dostavljenih pismenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće donijelo je navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo da je Božidar Kuvelja u januaru ove godine osuđen na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1995. u Srebrenici.

Kuvelja je proglašen krivim za progon bošnjačkog stanovništva, odnosno sudjelovanje u prisilnom preseljenju i ubistvima muškaraca u Kravici 13. jula 1995. godine.

Okrivljeni je u inkriminirano vrijeme bio pripadnik Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: