{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena zatvorska kazna od 20 godina Božidaru Kuvelji

F
26.11.2013. u 12:38
1
4
Potvrđena zatvorska kazna od 20 godina Božidaru Kuvelji
1
Potvrđena zatvorska kazna od 20 godina Božidaru Kuvelji
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 19. novembra otpremilo drugostepenu presudu od 16. septembra 2013. godine, kojom se odbijaju kao neosnovane žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine i žalba branilaca optuženog Božidara Kuvelje te se potvrđuje prvostepena presuda od 11. januara 2013.godine, saopćeno je danas iz Suda BiH.
Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 11. januara 2013.godine optuženi Božidar Kuvelja oglašen je krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu protiv prvostepene presude zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja odredi održavanje pretresa ili da se presuda preinači na način da se optuženi Božidar Kuvelja oglasi krivim za krivično djelo genocid i da mu se izrekne kazna dugotrajnog zatvora.

Žalbu protiv presude su uložili branioci optuženog Kuvelje zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja prvostepenu presudu preinači i optužbu odbije ili da se optuženi oslobodi od optužbe ili da se žalba uvaži, prvostepena presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 16. septembra 2013. godine na kojoj su stranke usmeno prezentirale razloge žalbe ostajući pri navodima i prijedlozima iz dostavljenih pismenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće donijelo je navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo da je Božidar Kuvelja u januaru ove godine osuđen na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1995. u Srebrenici.

Kuvelja je proglašen krivim za progon bošnjačkog stanovništva, odnosno sudjelovanje u prisilnom preseljenju i ubistvima muškaraca u Kravici 13. jula 1995. godine.

Okrivljeni je u inkriminirano vrijeme bio pripadnik Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: