Sud BiH
0

Potvrđena prvostepena presuda za pranje novca

SRNA
Sud BiH potvrdio je prvostepenu presudu kojom su Alan Kamberović i Haska Klopić za krivično djelo pranje novca osuđeni na kazne zatvora od po tri i po godine.

Protiv prvostepene presude, koja je izrečena 13. decembra prošle godine, žalbu je izjavio branilac optuženih zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona.

Odbrana je predložila da Apelaciono vijeće Suda BiH uvaži žalbu, prvostepenu presudu preinači i optužene oslobodi optužbe ili, ukoliko nađe da činjenično stanje nije u dovoljnoj mjeri razjašnjeno, pobijanu presudu ukine i održi pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja. 

Sud je saopštio da je Apelaciono vijeće ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih prigovora, te na osnovu izvršene ocjene donijelo odluku da potvrdi prvostepenu presudu.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da su Alan Kamberović kao osnivača firme "Metalorad" Brčko i Haska Klopić kao direktor i odgovorno lice te firme, od 10. juna do 15. septembra 2005. godine preko transakcionog računa kod Nove banjalučke banke vršili legalizaciju nezakonito stečenog novca, koji su pribavili izbjegavanjem plaćanja poreza na promet proizvoda na robu prodatu za gotovinu i u maloprodaji od preduzeća "MG mind" Mrkonjić Grad. 

Kamberović i Klopić su, kako se navodi u optužnici, ubacili 5.679.986 KM u redovno poslovanje "MG mind" kao legalan novac lažno prikazujući da je između "Metalorada" i "MG minda" bilo stvarnog poslovnog odnosa, odnosno prodaje robe u veleprodaji, iako nikakve prodaje robe između tih pravnih lica nije bilo.