{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veselinu Vlahoviću Batku kazna umanjena za tri godine

F
18.6.2014. u 16:05
0
18
Veselinu Vlahoviću Batku kazna umanjena za tri godine
0
Veselinu Vlahoviću Batku kazna umanjena za tri godine
Veselin Vlahović (Foto: Sud BiH)
Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 13. juna 2014. drugostepenu presudu u predmetu Veselin Vlahović, kojom je žalba Tužilaštva BiH odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda u oslobađajućem dijelu potvrđena.
Drugostepenom presudom je djelomično uvažena žalba branilaca optuženog Veselina Vlahovića, pa je presuda Suda od 29. marta 2013. preinačena u osuđujućem dijelu na način da je optuženi Veselin Vlahović oslobođen optužbe u odnosu na jednu tačku pobijane presude da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona BiH, te u odluci o krivičnopravnoj sankciji, na način da je optuženi Veselin Vlahović za radnje opisane u tačkama izreke prvostepene presude za koje je oglašen krivim zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju 42 godine.

U preostalom dijelu, žalbe branilaca optuženog Veselina Vlahovića su odbijene kao neosnovane i u tom dijelu je prvostepena presuda potvrđena, dok u dijelu koji se ne osporava žalbama prvostepena presuda ostaje neizmijenjena.

Tužilaštvo BiH izjavilo je žalbu protiv oslobađajućeg dijela prvostepene presude i to zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja iz Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), s prijedlogom da apelaciono vijeće žalbu u cjelosti prihvati kao osnovanu, pobijanu presudu preinači u njenom oslobađajućem dijelu, na način da optuženog oglasi krivim i za radnje za koje je pobijanom presudom oslobođen od odgovornosti, slijedom čega će odgovornost optuženog i za te radnje biti uključena u pravilnu i zakonito izrečenu sankciju.

Branioci optuženog Vlahovića prvostepenu presudu pobijali su zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz ZKP BiH, povrede krivičnog zakona iz ZKP BiH, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz ZKP BiH i odluke o krivičnopravnoj sankciji iz ZKP BiH, s prijedlogom da vijeće apelacionog odjeljenja Suda BiH, uvažavajući žalbene razloge kao osnovane, ukine prvostepenu presudu i održi pretres ili da izrekne blažu krivičnopravnu sankciju.

Apelaciono vijeće održalo je javnu sjednicu 5. februara 2014., na kojoj su Tužilaštvo i branioci usmeno izložili žalbene navode.

Apelaciono vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: