{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veselinu Vlahoviću Batku kazna umanjena za tri godine

F
18.6.2014. u 16:05
0
18
Veselinu Vlahoviću Batku kazna umanjena za tri godine
0
Veselinu Vlahoviću Batku kazna umanjena za tri godine
Veselin Vlahović (Foto: Sud BiH)
Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 13. juna 2014. drugostepenu presudu u predmetu Veselin Vlahović, kojom je žalba Tužilaštva BiH odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda u oslobađajućem dijelu potvrđena.
Drugostepenom presudom je djelomično uvažena žalba branilaca optuženog Veselina Vlahovića, pa je presuda Suda od 29. marta 2013. preinačena u osuđujućem dijelu na način da je optuženi Veselin Vlahović oslobođen optužbe u odnosu na jednu tačku pobijane presude da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona BiH, te u odluci o krivičnopravnoj sankciji, na način da je optuženi Veselin Vlahović za radnje opisane u tačkama izreke prvostepene presude za koje je oglašen krivim zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju 42 godine.

U preostalom dijelu, žalbe branilaca optuženog Veselina Vlahovića su odbijene kao neosnovane i u tom dijelu je prvostepena presuda potvrđena, dok u dijelu koji se ne osporava žalbama prvostepena presuda ostaje neizmijenjena.

Tužilaštvo BiH izjavilo je žalbu protiv oslobađajućeg dijela prvostepene presude i to zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja iz Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), s prijedlogom da apelaciono vijeće žalbu u cjelosti prihvati kao osnovanu, pobijanu presudu preinači u njenom oslobađajućem dijelu, na način da optuženog oglasi krivim i za radnje za koje je pobijanom presudom oslobođen od odgovornosti, slijedom čega će odgovornost optuženog i za te radnje biti uključena u pravilnu i zakonito izrečenu sankciju.

Branioci optuženog Vlahovića prvostepenu presudu pobijali su zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz ZKP BiH, povrede krivičnog zakona iz ZKP BiH, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz ZKP BiH i odluke o krivičnopravnoj sankciji iz ZKP BiH, s prijedlogom da vijeće apelacionog odjeljenja Suda BiH, uvažavajući žalbene razloge kao osnovane, ukine prvostepenu presudu i održi pretres ili da izrekne blažu krivičnopravnu sankciju.

Apelaciono vijeće održalo je javnu sjednicu 5. februara 2014., na kojoj su Tužilaštvo i branioci usmeno izložili žalbene navode.

Apelaciono vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: