{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena prvostepena presuda protiv Borislava Berjana

F
20.3.2008. u 12:22
0
0
Potvrđena prvostepena presuda protiv Borislava Berjana
0
Potvrđena prvostepena presuda protiv Borislava Berjana
Vrhovni sud Federacije BiH odbio je kao neosnovanu žalbu okrivljenog Borislava Berjana i potvrdio prvostepenu presudu Kantonalnog suda Sarajevo kojom je oglašen krivim za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i osuđen na sedam godina zatvora, saznaje Fena u Vrhovnom sudu FBiH.
U presudi se navodi da je Berjan od aprila 1992. godine do kraja 1993. provodeći politiku SDS-a i srpske općine Ilidža u stvaranju etnički čistih prostora, sudjelovao u naoružavanju srpskog stanovništva u naselju Doglodi, te u svojstvu komandira čete sudjelovao u protjerivanju, mučenju i nezakonitom hapšenju. Pripadnici jedinice pod njegovom komandom vršili su likvidacije civila i ratnih zarobljenika na području općine Ilidža.

Kako se dalje navodi, Berjan je komandovao spomenutom jedinicom (četom) prilikom opkoljavanja i napada na naselja Bare i Doglode, općina Ilidža, kojom prilikom je zarobljeno dvadesetak hrvatskih civila i četiri pripadnika MUP-a RBiH.

Berjan je, kako se u presudi navodi, komandujući pripadnicima čete među kojima su bili vojnici Žarko Vadić, Nikola Stanišić, Veselin Puketa, Miro Adamović, Mimo Šoja, kao i Zoran Martić i izvjesni poručnik Pajkić, sudjelovao u pljački i premlaćivanju hrvatskih civila braće Vladimira i Radislava Madžura i njihove majke Janje. Braća Madžura odvedena su u logor u Rajlovac gdje im se gubi svaki trag, a njhovi posmrtni ostaci ekshumirani su nakon rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: