Ukupno 234 u BiH
672

Potvrđena prva dva slučaja koronavirusa u Tuzlanskom kantonu

A. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prva dva slučaja zaraze koronavirusom večeras su potvrđena i u Tuzlanskom kantonu, a SARS-CoV-2 prisutan je kod jedne osobe iz Tuzle i jedne iz Lukavca, saznaje Klix.ba.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Kantonalnog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, pozitivan test prisustva koronavirusa utvrđen je kod osoba iz Tuzle i Lukavca.

Zaražene osobe će biti smještene u izolatorij koji se nalazi u krugu Klinike za plućne bolesti u naselju Slavinovići, a kako nam je potvrđeno, trenutno se nad njima vrši epidemiološka obrada.

Tokom ovog petka na koronavirus u Zavodu za mirkobiologiju UKC-a Tuzla testirane su 22 osobe, od toga je kod njih 20 rezultat bio negativan, dok je kod dvije utvrđena zaraza koronavirusom.

Blizu pet hiljada građana trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji na području Tuzlanskog kantona, a sanitarni inspektor uz asistenciju službenika Uprave policije MUP-a TK vrši provjeru pridržavanja izrečene epidemiološke mjere.

S ciljem sprečavanja prodora koronavirusa u zdravstveni sistem velike mjere opreza poduzeli su nadležni u Tuzlanskom kantonu. Poseban režim rada je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, ali i u svim ostalim zdravstvenim ustanovama koje djeluju u ovom kantonu.

Do sada su umrle četiri osobe, a situacija po gradovima u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o broju zaraženih, je sljedeća:

Banja Luka - 103, Konjic - 20, Sarajevo - 10, Mostar - 10, Laktaši - 10, Široki Brijeg - 9, Kozarska Dubica - 8, Teslić - 5, Bihać - 5, Goražde - 5, Zenica - 4, Prnjavor - 4, Grude - 4, Bijeljina - 4, Bosanska Gradiška - 3, Čelinac - 3, Modriča - 3, Kneževo - 3, Brčko - 2, Tešanj - 2, Bosanski Brod - 2, Prijedor - 2, Čitluk - 1, Derventa - 1, Kotor Varoš - 1, Novi Travnik - 1, Breza - 1, Orašje - 1, Visoko - 1, Srbac - 1, Bosanska Krupa - 1, Ribnik - 1, Doboj - 1, Tuzla - 1 i Lukavac - 1.

U našoj zemlji ovog petka zabilježene su ukupno 43 nove osobe koje su zaražene koronavirusom.