Sud BiH
11

Potvrđena presuda: Željku Stanareviću za ratne zločine 13 godina zatvora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 5. juna 2017. godine drugostepenu presudu od 24. januara 2017. godine kojom su odbijene kao neosnovane žalba Tužilaštva BiH i branioca optuženog Željka Stanarevića i potvrđena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 28. aprila 2016. godine.

Prvostepenopm presudom optuženi Stanarević proglašen je krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da se ista zajedno sa spisima predmeta dostavi Apelacionom odjeljenju Suda BiH na razmatranje i odluku.

Žalbu je blagovremeno izjavio i branilac optuženog i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće odjela za ratne zločine Suda BiH, ovu žalbu uvaži kao osnovanu te ukine žalbom pobijanu presudu i odredi održavanje pretresa koji će se provesti pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Dana, 24. januara 2017. godine održana je javna sjednica vijeća Apelacionog odjeljenja.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih razloga i navoda, drugostepeno vijeće donijelo je navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.