BiH
0

Potvrđena presuda kojom je sindikatu Mittal Steela zabranjen nastavak generalnog štrajka

FENA
Općinski sud u Zenici objavio je danas da je presudom Kantonalnog suda u Zenici od 25. maja 2007. potvrđena presuda ovog suda od 3. augusta 2007. kojom je tuženom Sindikatu metalaca BiH Sarajevo - Sindikalna organizacija Mittal Steel Zenica zabranjeno organiziranje i dalje provođenje generalnog štrajka započetog 1. augusta 2007.

«Tužilac Mittal Steel d.o.o. Zenica odbijen je s dijelom tužbenog zahtjeva kojim je tražio da sud utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za održavanje generalnog štrajka, te je tuženi obavezan da naknadi tužiocu troškove postupka od 540 KM, a prijedlozi tužioca za određivanje mjere osiguranja i imenovanje predsjednika arbitraže odbačeni kao nedopušteni», saopćeno je iz Općinskog suda u Zenici.

Odlučujući o žalbi Sindikata Mittal Steela od 3. augusta 2007. protiv navedene presude, Kantonalni sud u Zenici zaključio je da žalba nije osnovana, da je prvostepeni sud potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje i primijenio materijalno pravo, te da pri tome nije načinio povrede odredaba parničnog postupka.

U obrazloženju presude od 25.septembra 2007. navodi se da je Općinski sud u Zenici za svoju presudu dao valjane i jasne razloge koje kao pravilne prihvata i Kantonalni sud u Zenici.

Presudom Općinskog suda u Zenici 3. augusta prekinut je trodnevni generalni štrajk u Mittal Sdteelu, tokom kojeg su radnici od uprave kompanije tražili povećanje tadašnje cijene rada s dvije na 2,50 KM.