{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena presuda Draganu Jokiću za nepoštivanje suda

F
3.7.2009. u 18:25
0
0
Potvrđena presuda Draganu Jokiću za nepoštivanje suda
0
Potvrđena presuda Draganu Jokiću za nepoštivanje suda
Žalbeno vijeće je potvrdilo osuđujuću presudu za nepoštivanje suda Draganu Jokiću, bivšem oficiru vojske bosanskih Srba, koji je ranije ove godine osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog toga što je odbio da svjedoči u predmetu Popović i drugi, saopćeno je u petak iz ICTY-a.
Jokiću je izdat obavezujući nalog da svjedoči kao svjedok optužbe u predmetu Popović i drugi 31. oktobra i 1. novembra 2007. godine. Međutim, Jokić je odbio da svjedoči, navodeći razloge za tu svoju odluku u povjerljivom podnesku od 31. oktobra 2007. Vijeće je zaključilo da njegov podnesak ne opravdava njegovu odluku da ne svjedoči.

Pretresno vijeće je 1. novembra 2007. godine izdalo nalog umjesto optužnice u kojem se Jokić tereti za nepoštivanje suda. Tokom svog prvog stupanja pred sud 19. novembra 2007. Jokić se izjasnio da nije kriv. Suđenje je održano 19. novembra 2007., 10. decembra 2007. i 15. decembra 2008. godine. Pretresno vijeće je 27. marta 2009. Jokića proglasilo krivim za nepoštovanje suda i izreklo mu kaznu od četiri mjeseca zatvora.

- Svjedoci kojima je izdat obavezujući nalog za svjedočenje dužni su da svjedoče. To je osnovni princip ove pravne institucije i on zadire u srce poimanja pravde. On obezbjeđuje da potrebni dokazi za adekvatno provođenje pravde budu dostupni, zaključilo je tada Pretresno vijeće.

Jokić je 14. aprila 2009. podnio povjerljivu najavu žalbe, a 29. aprila 2009. i povjerljivi žalbeni podnesak u tražeći da Žalbeno vijeće treba da poništi presudu i oslobodi ga krivice ili da mu izrekne blažu kaznu. Žalbeno vijeće je 25. juna 2009. godine donijelo povjerljivu odluku odbivši sve osnove navedene u povjerljivom žalbenom podnesku i potvrdilo Jokićevu kaznu. Žalbeno vijeće je u petak, 3. jula 2009., podnijelo javnu redigovanu verziju Presude.

Jokić će služiti svoju četvoromjesečnu kaznu u Austriji nakon što odsluži kaznu za ratne zločine koju trenutno tamo služi. Međunarodni sud je 2005. godine Jokiću izrekao kaznu od devet godina zatvora za pomaganje i podržavanje istrebljenja, ubistvo i progon muškaraca bosanskih Muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine. Ovu presudu je 9. maja 2007. potvrdilo Žalbeno vijeće.

Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osoba za teške povrede humanitarnog prava počinjene na području bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 120 osoba su okončani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: