{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena oslobađajuća presuda Feridu Hodžiću

F
28.10.2010. u 17:10
0
0
Potvrđena oslobađajuća presuda Feridu Hodžiću
0
Potvrđena oslobađajuća presuda Feridu Hodžiću
Foto: RFE
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovane žalbe državnog tužilaštva i oštećene Anđe Obradović te potvrdilo presudu kojom je Ferid Hodžić oslobođen optužbi za zločine na području Vlasenice. Prvostepenom presudom izrečenom u junu 2009. Hodžić je oslobođen optužbi za zločine protiv stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u zatvoru “Štala” u zaseoku Rovaši blizu Cerske, općina Vlasenica, od maja 1992. do januara 1993. godine.
U toj presudi, koju je Apelaciono vijeće potvrdilo u cijelosti, Sud BiH nije mogao zaključiti da je Hodžić kao komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica imao bilo kakvu komandnu poziciju u tom zatvoru, prenosi BIRN.

Tužilaštvo BiH je zbog povrede krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja uložilo žalbu na ovu presudu te tražilo da se ona ukine i ponovno održi suđenje.

Na presudu se žalila i oštećena Anđa Obradović, koja je bila zatočena u "Štali", i to zbog “neprivođenja nekoliko osoba pravdi” te što je s imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnicu za koju tvrdi da nema novca.

Odbrana je tražila da Apelaciono vijeće odbaci ove žalbe i potvrdi prvostepenu presudu.

Nakon što je saslušalo žalbe na ročištu održanom u maju ove godine, Apelaciono vijeće je ispitalo prvostepenu presudu u granicama istaknutih žalbenih navoda te utvrdilo da su žalbe neosnovane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: