{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena oslobađajuća presuda Feridu Hodžiću

F
28.10.2010. u 17:10
0
0
Potvrđena oslobađajuća presuda Feridu Hodžiću
0
Potvrđena oslobađajuća presuda Feridu Hodžiću
Foto: RFE
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovane žalbe državnog tužilaštva i oštećene Anđe Obradović te potvrdilo presudu kojom je Ferid Hodžić oslobođen optužbi za zločine na području Vlasenice. Prvostepenom presudom izrečenom u junu 2009. Hodžić je oslobođen optužbi za zločine protiv stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u zatvoru “Štala” u zaseoku Rovaši blizu Cerske, općina Vlasenica, od maja 1992. do januara 1993. godine.
U toj presudi, koju je Apelaciono vijeće potvrdilo u cijelosti, Sud BiH nije mogao zaključiti da je Hodžić kao komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica imao bilo kakvu komandnu poziciju u tom zatvoru, prenosi BIRN.

Tužilaštvo BiH je zbog povrede krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja uložilo žalbu na ovu presudu te tražilo da se ona ukine i ponovno održi suđenje.

Na presudu se žalila i oštećena Anđa Obradović, koja je bila zatočena u "Štali", i to zbog “neprivođenja nekoliko osoba pravdi” te što je s imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnicu za koju tvrdi da nema novca.

Odbrana je tražila da Apelaciono vijeće odbaci ove žalbe i potvrdi prvostepenu presudu.

Nakon što je saslušalo žalbe na ročištu održanom u maju ove godine, Apelaciono vijeće je ispitalo prvostepenu presudu u granicama istaknutih žalbenih navoda te utvrdilo da su žalbe neosnovane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: