Direktor INOXIU-a
4

Potvrđena optužnica Zoranu Miokoviću za krađu 420.000 KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu postupajućeg tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Zorana Miokovića (40) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao odgovorna osoba i direktor firme INOXIU BH d.o.o Tuzla počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, prilikom čega je firmu oštetio i sebi pribavio protivpravnu imovinsku od oko 420.000 KM.

U optužnici je navedeno da je Mioković od februara 2014. do novembra 2016. godine, kao direktor i odgovorna osoba zadužena za zakonitost rada firme, svjestan da iskorištava službeni položaj i da postupa suprotno Statutu, s transakcijskih računa firme na svoj račun periodično prebacivao određene iznose novca, te je tako oštetio firmu i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

U optužnici je navedeno da je Mioković u tom periodu, u većem broju slučajeva, u dvije banke davao naloge za prebacivanje sredstava na njegov račun, bez prethodne saglasnosti osnivača Društva.

Nakon preuzimanja elektronskih bankarskih izvoda s računa firme, na kojima su navedene stvarne uplate i isplate, krivotvorio je izvode, umanjivao uplate kupaca firme, brisao uplate koje su izvršene na njegov račun, te takvu dokumentaciju predavao računovodstvenom servisu na knjiženje.

U skladu s odredbama Krivičnog zakona FBiH postupajući tužilac je nadležnom Kantonalnom sudu Tuzla stavio prijedlog da se od optuženog, nakon donošenja pravosnažne presude u predmetu, oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 420.000 KM, saopćeno je iz Tužilaštva TK-a.