BiH
1

Potvrđena optužnica za zločine u Dretelju

SRNA
Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu protiv Mije Banovića, Ade Alagića i Gojka Granića zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti 1993. godine u logoru Dretelj kod Čapljine.

Optužnicom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona oni su optuženi da su od jula do septembra 1993. godine, tukli i maltretirali zatvorenike u Dretelju, navodi BIRN.

Prema optužnici, Banović je više zatvorenika tukao kundakom od puške, drvenom palicom, šakama i nogama, tjerao ih da se međusobno tuku, te prisiljavao zatvorenike da goli leže na ugrijanom betonu.

"Prisiljavao ih je da što duže goli leže na ugrijanom betonu kako bi zadobili opekotine, te da tako ležeći gledaju u sunce. Prisiljavao ih je da jedni drugima skaču na stomak i međusobno se tuku, usljed čega su oštećeni trpili teške patnje", navodi se u optužnici.

Drugooptuženi Alagić je, prema optužnici, tukao dvojicu zatvorenika, a jednog od njih je izvodio iz samice u kojoj je bio zatvoren, te ga je tjerao da go leži na ugrijanoj armaturi i tom prilikom ga tukao.

Granić je zajedno sa drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ tukao zatvorenike u Dretelju.

Prema optužnici, Banović i Granić u to vrijeme su bili pripadnici Vojne policije HVO-a, dok je Alagić zvani Lav bio redar.