{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica za zločin na Korićanskim stijenama

F
FENA
13.1.2009. u 14:21
0
0
Potvrđena optužnica za zločin na Korićanskim stijenama
0
Potvrđena optužnica za zločin na Korićanskim stijenama
Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Damira Ivankovića, Zorana Babića, Gordana Đurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.
U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u svojstvu pripadnika interventnog voda policije Prijedor, 21. augusta 1992., osiguravali sprovođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Banjalučke regije.

Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske na planini Vlašić je izvršena selekcija više od 200 vojno sposobnih muškaraca.

Pripradnici interventnog voda su učestvovali u izdvajanju muškaraca te njihovom sprovođenju do lokacije zvane "Korićanske stijene". Civilima je naređeno da kleknu na rub ceste, okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucanjem iz automatskog oružja.

Nakon što su tijela ubijenih pala u provaliju, na njih su bacane granate i pucano je na tijela ubijenih i ranjenih. Na taj način je ubijeno više od 200 civila - muškaraca.

Optuženi Dušan Janković je prema navodima optužnice, naredio te zajedno s ostalim optuženim počinio, učestvovao i pomagao u pripremanju i učinjenju kaznenih djela progona.

Prisilnim premještanjem bošnjačkog i hrvatskog civilnog stanovništva sa teritorije pod kontrolom srpskih vlasti optuženi su činili kaznena djela ubijanja, nečovječnog postupanja, dok je optuženi Janković kao nadređena osoba propustio da poduzme nužne i razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinitelja, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: