{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica za zločin na Korićanskim stijenama

F
13.1.2009. u 14:21
0
0
Potvrđena optužnica za zločin na Korićanskim stijenama
0
Potvrđena optužnica za zločin na Korićanskim stijenama
Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Damira Ivankovića, Zorana Babića, Gordana Đurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.
U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u svojstvu pripadnika interventnog voda policije Prijedor, 21. augusta 1992., osiguravali sprovođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Banjalučke regije.

Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske na planini Vlašić je izvršena selekcija više od 200 vojno sposobnih muškaraca.

Pripradnici interventnog voda su učestvovali u izdvajanju muškaraca te njihovom sprovođenju do lokacije zvane "Korićanske stijene". Civilima je naređeno da kleknu na rub ceste, okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucanjem iz automatskog oružja.

Nakon što su tijela ubijenih pala u provaliju, na njih su bacane granate i pucano je na tijela ubijenih i ranjenih. Na taj način je ubijeno više od 200 civila - muškaraca.

Optuženi Dušan Janković je prema navodima optužnice, naredio te zajedno s ostalim optuženim počinio, učestvovao i pomagao u pripremanju i učinjenju kaznenih djela progona.

Prisilnim premještanjem bošnjačkog i hrvatskog civilnog stanovništva sa teritorije pod kontrolom srpskih vlasti optuženi su činili kaznena djela ubijanja, nečovječnog postupanja, dok je optuženi Janković kao nadređena osoba propustio da poduzme nužne i razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinitelja, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: