{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica za Tuzlansku kolonu

F
7.5.2009. u 13:53
0
3
Potvrđena optužnica za Tuzlansku kolonu
0
Potvrđena optužnica za Tuzlansku kolonu
Prvu optužnicu za učešće u zločinu počinjenom na Brčanskoj Malti potvrdio je Sud BiH i to protiv Izeta Smajića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova, zbog ranjavanja jedne osobe u maju 1992., javio je BIRN Justice-Report.
Tužiteljstvo BiH tražilo je da se predmet u vezi sa zločinom u “Tuzlanskoj koloni” prebaci na niži sud, odnosno na mjesno nadležni sud, jer se ne radi o “kompleksnom i vrlo osjetljivom predmetu“, a i radnje za koje se optuženi tereti “nemaju takve posljedice kod izvršenja kao što su kod većine predmeta u Sudu BiH”.

“Smajić nije u vrijeme izvršenja djela zauzimao nikakav komandni ili rukovodni položaj u policiji te se njegova odgovornost ograničava na direktno i neposredno učestvovanje, a za ovaj događaj nema i drugih osumnjičenih osoba”, navodi se u prijedlogu Tužiteljstva uz optužnicu.

Smajić se tereti da je kao pripadnik samostalne čete “Mosnik” 15. maja 1992. u Tuzli prilikom izlaska kolone Jugoslavenske narodne armije (JNA) iz kasarne “Husinska buna”, a nakon ranjavanja Radovana Krstića, prišao istom vojniku i “stavio mu u usta cijev pištolja i pucao s namjerom da ga liši života”. Nakon što je pucao u vojnika, kako stoji u optužnici, Smajić se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je Krstić zadobio teške ozljede, ali mu je život spašen u bolnici “Dr. Mustafa Mujbegović” u Tuzli.

Smajić se nalazi na slobodi, a optužnicom se tereti za ratni zločin protiv zarobljenika i bolesnika.

Tužiteljstvo kao dokaz predlaže saslušanje četiri svjedoka i jednog vještaka te 18 materijalnih dokaza.

U rezultatima istrage uz optužnicu stoji da je Smajić prilikom saslušanja potvrdio Tužiteljstvu da je od 7. aprila 1992. bio angažiran u manevarskoj četi policije, ali da poriče učešće u zločinu na Brčanskoj Malti. Dalje se navodi da je Krstić nekoliko puta različitim organima davao izjave te da se nakon ranjavanja raspitivao o osobi koja je na njega pucala i tako saznao da se radi o Smajiću.

-Pošto je prethodno bio ranjen u obje noge, ruku i kuk, pretpostavlja da je Smajić, pucajući mu u usta, htio da ga "ovjeri", odnosno ubije. Ističe da njegov izgled lica ne može nikada zaboraviti”, navodi se u rezultatima istrage. Također se navodi da je Krstić prilikom davanja iskaza u Tužiteljstvu prepoznao optuženog na jednoj od tri fotografije koje su mu pokazane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: