BiH
2

Potvrđena optužnica za ratni zločin protiv Bore Kuburić i Radmile Banjac

FENA
Kantonalni sud u Bihaću, prije dva dana, potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), kojom se Bori Kuburić i Radmili Banjac, pripadnicama Vojske Republike Srpske (VRS), stavlja na teret da su izvršile krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1992. godine na području općine Bosanska Krupa.

"One se terete da su za vrijeme rata u BiH, kao pripadnice VRS, nečovječno i nehumano postupale prema ratnom zarobljeniku, nanoseći mu velike patnje, čime su počinile krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika", kazao je novinarima glasnogovornik Tužilaštva USK-a Adnan Tulić.

Sredinom jula 1992. godine, kako se navodi u optužnici, pripadnici VRS u širem području Radića kod Bosanske Krupe, zarobili su bolničarku inicijala K.K., koja je tada bila ranjena u nogu i glavu, pripadnicu Ključko-sanske čete pri tadašnjoj Unsko-sansko operativnoj grupi u sastavu Armije Republike BiH (ARBiH).

Nezvanično saznajemo da se radi o Karmeni Kremenčić, koju su predali pripadnicama "Fronta žena - Petrovac“ pri petrovačkoj brigadi u sastavu VRS, među kojima su bile Ranka Tomić starješina te jedinice, trenutno nedostupna državnim organima i osumnjičene Bora Kuburić i Radmila Banjac.

Zajedno s optuženima, prema navodima optužnice, bio je i Veselko Đukić, tada mlađi maloljetnik rođen 1976. godine, koji je također učestvovao u mučenju zarobljene bolničarke, koju je i ubio ispalivši između 5 i 7 metaka iz vatrenog oružja.

Optužene se brane sa slobode.