{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Vinko Kondić

S
5.3.2008. u 09:10
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Vinko Kondić
0
Potvrđena optužnica u predmetu Vinko Kondić
Sud BiH potvrdio je 4. marta 2008. godine, optužnicu protiv Vinka Kondića kojeg ista tereti za krivično djelo organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina i krivično djelo zločin protiv čovječnosti.
Prema navodima u optužnici, optuženi Kondić je od juna 1991. godine na području općine Ključ, u svojstvu člana Izvršnog odbora općinske organizacije SDS u Ključu, načelnika SJB Ključ, člana Kriznog štaba Ključ i člana Odbrane grada, zajedno sa ostalim članovima SDS-a i vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ učestvovao u činjenju krivičnih djela nad civilnim hrvatskim i muslimanskim stanovništvom. Dana 18. novembra 1991. godine, optuženi Kondić, preduzima aktivnosti na zaustavljanju konvoja sa izbjeglicama iz Slunja, Republika Hrvatska.

Ovom prilikom policija pod komandom Vinka Kondića, izvodi i lišava slobode vojno sposobne muškarce hrvatske nacionalnosti, njih najmanje trideset (30). Nakon torture u SJB Ključ, civili su transportovani u već formirani logor „Stara Gradiška“. Nadalje, u optužnici stoji, da u periodu od 27. maja 1992. godine do kraja augusta 1992. godine, vojska i policija vrši pretres sela i naselja u Ključu, Sanici, i drugim selima naseljenim muslimanskim stanovništvom. Ovom prilikom civili su nezakonito hapšeni i odvođeni u zatočeničke objekte osnovne škole u Sanici i osnovne škole „Nikola Mačkić“ u Ključu, bivše željezničke stanice u Sanici i SJB Ključ.

Prilikom nezakonitog hapšenja najmanje 1161 muškarac u pratnji policije transportovan je u logor Manjača. Odmah po dolasku u logor, jedan civil je od već zadobijenih udaraca podlegao, dok su još dva civila, podlegla u logoru Manjača. Nadalje, u optužnici stoji, da je dana 10. jula 1992. godine, vojska ušla u sela i zaseoke općine Ključ. Ovom prilikom svi zatečeni muškarci privedeni su u prostorije osnovne škole u Donjim Biljanima. Dio muškaraca je potrpan u autobuse, odvezen u nepoznatom pravcu i ubijen, te je dana 10. jula 1992. godine, ubijeno najmanje dvije stotine devetnaest (219) osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: