{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Suljo Karajić

S
4.1.2008. u 12:37
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Suljo Karajić
0
Potvrđena optužnica u predmetu Suljo Karajić
Sud BiH potvrdio je danas optužnicu protiv Sulje Karajića, koja ga tereti za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
U optužnici se navodi da je optuženi Suljo Karajić, u periodu od augusta 1994. do februara 1995. godine, u svojstvu komandanta voda Vojne policije u okviru Petog korpusa Armije RBiH, učestvovao u oružanom sukobu između Petog korpusa ARBiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna na širem području Bihaća, navodi se u saopćenju Ureda za informisanje Suda BiH.

Prema navodima optužnice Karajić je naredio i počinio, između ostalog, lišenje života i nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima. Optuženi Karajić je, navodno, dana 4. augusta 1994. godine, pozvao jednog od zarobljenih pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koji su bili smješteni u podrumske prostorije motela "Radoč“ u Bužimu.

Nakon što se zarobljenik popeo na krevet kako bi se odazvao pozivu optuženi je, navodno, ispalio kratki rafal u predio prsa pozvanog zarobljenika, tako da je on odmah podlegao. U optužnici se dalje navodi da je optuženi Suljo Karajić, između ostalog, neosnovano privodio i naređivao podređenim mu pripadnicima vojne policije da privode civilno stanovništvo sela Todorovska Slapnica, općina Velika Kladuša, za koje se pretpostavljalo da podržavaju ideju autonomije Zapadna Bosna.

Civili su privođeni u seosku osnovnu školu gdje su, navodno, podvrgavani nečovječnom postupanju, psihičkoj torturi, a neki su lišeni života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: