{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Srećko Glibić

F
26.8.2008. u 17:02
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Srećko Glibić
0
Potvrđena optužnica u predmetu Srećko Glibić
Sud BiH potvrdio je 25. augusta optužnicu u predmetu Srećko Glibić i drugi, koja tereti Srećka Glibića i Tomislava Martinovića za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.
Prema navodima optužnice, Martinović je u svojstvu ministra unutrašnjih poslova HNK-a od 15. augusta 2003. do aprila 2006. godinepotpisao ugovore o zakupu prostora restorana za pružanje ugostiteljskih usluga i preuzimanju uposlenika, sa njemu poznatom osobom.

Optuženi Martinović nije proveo odgovarajući postupak javnog nadmetanja kako nalažu uredbe o nabavci robe i pružanju usluga. Osoba koja je vodila restoran radila je to suprotno uvjetima ugovora - bez preuzimanja šest uposlenika MUP-a kako je bilo dogovoreno ugovorom.

Osoba zadužena za vođenje restorana prema uposlenicima nije primjenjivala ugovorne obaveze (nisu bili primljeni u radni odnos) i isplaćivala plaće i doprinose od 182.635,21 KM, čime je stečena nezakonita dobit i nanesena šteta budžetu HNK-a.

Optuženi Martinović nije poduzeo mjere da bi obaveze iz navedenog ugovora bile ispoštovane, čime bi se spriječilo nanošenje štete budžetu HNK-a.

Optuženi Glibić je, prema navodima optužnice, u svojstvu komesara policije MUP-a HNK-a od 1. januara 2003. do 10. septembra 2006. propustio pokrenuti postupak prestanka radnog odnosa za 171 uposlenika koji su bili tehnološki višak u MUP-u HNK-a, premda su ta radna mjesta bila ukinuta Pravilnikom MUP-a HNK-a od 17. decembra 2002.

Ukupan iznos isplaćenih plaća i doprinosa navedenim osobama iznosi 5.050.202,42 KM, što predstavlja i ukupan iznos štete budžetu HNK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: