|

Potvrđena optužnica u predmetu Ratko Bundalo i drugi

Potvrđena optužnica u predmetu Ratko Bundalo i drugi
0
F
FENA
29.11.2007. u 13:00
0
komentara
0

dijeljenja
Potvrđena optužnica u predmetu Ratko Bundalo i drugi
Sud BiH je 28. novembra potvrdio optužnicu u predmetu Ratko Bundalo i drugi za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.
Optužnica tereti Ratka Bundala, Neđu Zeljaju i Đorđislava Aškrabu da su od aprila 1992. do marta 1993. u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policijskih i paravojnih jedinica na bošnjačko stanovništvo općine Kalinovik: Ratko Bundalo kao komandant Taktičke grupe Kalinovik, Neđo Zeljaja kao komandir SJB Kalinovik i Đorđislav Aškraba kao osoba koja je nadzirala logor "Barutni magacin" kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, planirali, pokrenuli, učinili, poticali i pomagali progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik i dijelove stanovništva susjednih općina, na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica dalje navodi da su optuženi ubijali, prislilno preseljavali i istrebljivali stanovništvo, protivzakonito ih zatvarali, mučili, silovali, samovoljno uništavali njihovu imovinu, izgladnjivali ih te nanosili velike patnje i povrede tjelesnog integriteta primjenjivanjem mjera zastrašivanja i terora i drugim nečovječnim djelima slične prirode.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.