Sud BiH
0

Potvrđena optužnica u predmetu Radoje Lalović i drugi

FENA
Sud BiH je potvrdio optužnicu kojom se Radoje Lalović i Soniboj Škiljević terete da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi Lalović i Škiljević u periodu od maja do sredine decembra 1992. godine, postupajući u svojstvu upravnika (Radoje Lalović) odnosno zamjenika upravnika (Soniboj Škiljević) Kazneno-popravnog doma “Butmir” na Kuli, općina Ilidža, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Optuženi su, navodno, učestvovali u teškom oduzimanju fizičke slobode osobama nesrpske nacionalnosti, tako što su stražari logora prihvatali civile koje su dovodili pripadnici vojske i policije tzv. Srpske republike BiH, te ih smještali u neuslovne logorske prostorije gdje su bili zatočeni u nečovječnim uslovima, u različitom vremenskom trajanju.

U optužnici se dalje navodi da optuženi, iako su znali ili su mogli znati, navodno, nisu ništa poduzeli kako bi spriječili podređene stražare i pripadnike vojske da odvode zatočene civile na nepoznate lokacije gdje su ih ubijali.

Na taj način je neutvrđenog datuma, u naznačenom periodu, određen broj zatvorenika izveden i ubijen.

Dalje se navodi da su stražari, uz navodno znanje, ohrabrenje i pristanak optuženih, fizički zlostavljali zatvorenike, te ih odvodili na ispitivanje kod pripadnika policije i vojske, koji su ih tom prilikom zlostavljali.

Također, u optužnici se navodi da su optuženi Lalović i Škiljević sarađujući sa civilnim i vojnim vlastima izvan logora, znali i odobravali sačinjavanje spiskova zatočenika koji su izvođeni na prinudne radove.

Određen broj zatvorenika je prilikom izvođenja na prinudan rad na borbenim linijama izgubio život, saopćeno je iz Suda BiH.