{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Radoje Lalović i drugi

F
FENA
6.1.2009. u 14:20
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Radoje Lalović i drugi
0
Potvrđena optužnica u predmetu Radoje Lalović i drugi
Sud BiH je potvrdio optužnicu kojom se Radoje Lalović i Soniboj Škiljević terete da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.
U optužnici se navodi da su optuženi Lalović i Škiljević u periodu od maja do sredine decembra 1992. godine, postupajući u svojstvu upravnika (Radoje Lalović) odnosno zamjenika upravnika (Soniboj Škiljević) Kazneno-popravnog doma “Butmir” na Kuli, općina Ilidža, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Optuženi su, navodno, učestvovali u teškom oduzimanju fizičke slobode osobama nesrpske nacionalnosti, tako što su stražari logora prihvatali civile koje su dovodili pripadnici vojske i policije tzv. Srpske republike BiH, te ih smještali u neuslovne logorske prostorije gdje su bili zatočeni u nečovječnim uslovima, u različitom vremenskom trajanju.

U optužnici se dalje navodi da optuženi, iako su znali ili su mogli znati, navodno, nisu ništa poduzeli kako bi spriječili podređene stražare i pripadnike vojske da odvode zatočene civile na nepoznate lokacije gdje su ih ubijali.

Na taj način je neutvrđenog datuma, u naznačenom periodu, određen broj zatvorenika izveden i ubijen.

Dalje se navodi da su stražari, uz navodno znanje, ohrabrenje i pristanak optuženih, fizički zlostavljali zatvorenike, te ih odvodili na ispitivanje kod pripadnika policije i vojske, koji su ih tom prilikom zlostavljali.

Također, u optužnici se navodi da su optuženi Lalović i Škiljević sarađujući sa civilnim i vojnim vlastima izvan logora, znali i odobravali sačinjavanje spiskova zatočenika koji su izvođeni na prinudne radove.

Određen broj zatvorenika je prilikom izvođenja na prinudan rad na borbenim linijama izgubio život, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: