Novac za presude
5

Potvrđena optužnica u predmetu "Kurir", advokatima blokirana imovina

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu koju je Tužilaštvo KS podiglo protiv 11 osoba uhapšenih u akciji "Kurir" zbog nelegalnih radnji kojima su izdejstvovali 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Optužnica je potvrđena protiv Ismeta Hamzića, Samine Skopak, Esada Hrvačića, sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Milene Rajić, četiri uposlenika Općinskog suda u Sarajevu Tanje Jović, Branke Husanović, Zaima Spahovića, Muamera Pite, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsade Alić, stručnog saradnika advokata Esada Hrvačića, Elmina Džine te Pere Vukovića.

Kantonalni sud prihvatio je prijedlog Tužilaštva i blokirao bankovne račune, novac i dva stana Hamziću, Skopak i Hrvačiću, koja je pribavljena počinjenjem krivičnih djela navedenih u optužnici.

Prema navodima optužnice, Ismet Hamzić je preko službenica suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sutkinji Mileni Rajić koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka. Osumnjičeni Hamzić pokretao je parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

U istom periodu, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Esad Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom te stručnim saradnikom Elminom Džinom. Tako su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda. A nakon udruživanja advokatice Samine Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.

Počinjenjem krivičnih djela organizirani kriminal koji se odnosi na Hamzićevu grupu te udruživanje radi činjenja krivičnih djela što se odnosi na Hrvačića i Skopak, a u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, povrede zakona od sudije, krivotvorenja službene isprave, davanja i primanja dara i drugih oblika koristi, osumnjičeni su pribavili sebi imovinsku korist u iznosu od blizu 200.000 KM, dok pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od sedam miliona KM.

Kantonalni sud naknadno će donijeti odluku o produženju pritvora Hamziću kojeg se tereti da je organizator grupe, kao i o predloženim mjerama zabrane za ostale optužene.