{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Ivan Hrkać

S
10.1.2008. u 15:47
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Ivan Hrkać
0
Potvrđena optužnica u predmetu Ivan Hrkać
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Ivana Hrkaća koja ga tereti za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
Prema navodima u optužnici Hrkać je od maja 1993. do jula 1993. godine, kao pripadnik jedinice Hrvatskog Vijeća Odbrane (HVO), „Kažnjenička bojna“, nanosio tešku tjelesnu i duševnu bol ratnim zarobljenicima, pripadnicima Armije RBiH.

Optužen je da je ubio bošnjačkog civila, te da je prema zatvorenim bošnjačkim civilima nečovječno postupao, mučio ih i prisiljavao na seksualne odnose. U optužnici se, između ostalog, navodi da je Hrkać, 24. jula 1993. godine, u osnovnoj školi u Dobrkovićima, zajedno sa jednim nepoznatim pripadnikom HVO-e, ušao u učionicu u kojoj su bili zatočeni Bošnjački civili.

Tom prilikom optuženi Hrkać je, navodno, više puta udario jednog civila u predjelu srca, nakon čega ga je oštrim predmetom udario u predjelu zadnjeg dijela lobanje, od kojih povreda je civil i preminuo. Optuženi je, prema navodima optužnice, u maju 1993. godine, zajedno sa nepoznatim pripadnikom HVO-e, ušao u podrum policijske stanice Široki Brijeg gdje su bili zatvoreni zarobljeni pripadnici ARBiH, te naredio određenom zarobljeniku da uđe u jednu prostoriju gdje ga je ispitivao o identitetu zarobljenih pripadnika ARBiH.

Budući da zarobljenik nije odgovarao na pitanja, optuženi i nepoznati vojnik su ga, navodno, počeli udarati nogama i rukama po cijelom tijelu, a zatim mu naredili da isplazi jezik da bi na njemu ugasili cigaretu. Nakon toga zarobljenik je, navodno, po naređenju optuženog morao progutati cigaretu a zatim udarati glavom od zid.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: